27/08/2021

Наклейка «Мертвий кут» у сліпій зоні

Для підвищення безпеки малоінформованих учасників дорожнього руху, таких як велосипедисти й пішоходи, французи вирішили клеїти на вантажівки й автобуси додаткові знаки «Angles Morts», тобто мертвий кут. Основне призначення знаків «Angles Morts» – надання в ясній формі інформації про наявність біля автомобіля сліпих зон, у яких водій без використання спеціальних технічних засобів не може побачити інших учасників дорожнього руху. Отже, для них перебувати в цих зонах небезпечно.

Мед і бджоли

Наклейка «Сліпа зона» – невелика за розміром (25 на 17 см), і на ній є багато дрібних деталей. Хочеш розібрати, що на знаку намальовано — підійди ближче. Куди? Так, правильно, — у сліпу зону! Найбільш ефективні сигнальні кольори — жовтий і чорний, обрамлені червоною рамкою, покликано привернути увагу, а слова «Attention» і «Angles Morts» — допомогти зрозуміти суть знака. Суть знака зчитується — біля автомобіля є зони, де перебувати небезпечно. Тільки щоб зрозуміти це, треба наблизитися до автомобіля на небезпечну відстань. Залишається сподіватися, що засоби масової інформації донесуть до всіх призначення цього знака, оскільки на сам знак надії мало.

Наліпка «Сліпа зона» на автомобілі

Клеїмо знак «Angles Morts»

Вимоги до розміщення знака, здавалося б, дуже прості. Знак повинен розміщатися на бічних поверхнях і позаду транспортного засобу на висоті 0,9—1,5 м. Але ці вимоги легко виконати на звичайній фурі або автобусі. До речі кажучи, знак для вантажівок і автобусів потрібен різний. Та й то незрозуміло, навіщо наклейка «Сліпа зона» потрібна позаду сідельного тягача, коли до нього причеплений напівпричіп? Але власники цистерн круглого й еліптичного перетину можуть зіштовхнутися зі складностями під час маркірування цистерни наклейками «Сліпа зона». На таких цистернах знак «Angles Morts» при розміщенні на заданій висоті сам попадає в сліпу зону для інших учасників дорожнього руху, тобто його дуже погано видно.   

Наклейки «Слепая зона» (Angles Morts) на автоцистерне с опасным грузом

А якщо перекласти наклейку «Сліпа зона» українською мовою?

У нас у країні з'явилися аматори, які перевели наклейку «Angles Morts» українською мовою й продають. Купувати такі знаки категорично не рекомендується! Це так само як зі знаками небезпеки для радіоактивних матеріалів. На них написи повинні бути англійською мовою. Щоб Ви розуміли, у німецькій ДОПНВ/ADR написи на знаках радіації зроблено не німецькою мовою, а англійською. І неважливо, що штаб-квартира МАГАТЕ, звідки виходять ці вимоги, перебуває у Відні (Австрія).  

Де купити наклейки «Сліпа зона» (Angles Morts)

Купити наклейки «Сліпа зона» (Angles Morts) як для вантажівок, так і для автобусів можна в нашому магазині. Замовте наклейки «Сліпа зона» (Angles Morts) за телефоном: +38 (050) 547-18-16. 

Купити наклейку «Сліпа зона» (Angles Morts); (Angles Morts)