7/04/2021

Як гаішники на «порожньому місці» на 10 тисяч штрафують

Небезпечний вантаж № ООН 3082 в 5-літрових каністрах

Звідси буде й невірне тлумачення значення «5 л» у стовпчику «7а» Переліку, і розмова по телефону для виду, і неприйняття яких-небудь роз'яснень, і прохання надіслати посилання на чинну редакцію ДОПНВ/ADR, і, нарешті, вимога проїхати на штрафну стоянку. Закономірним підсумком для вас стане штраф (або вимагання?) у 10 000.

Застарілий перелік небезпечних вантажів ДОПНВ / ADR

СПРИТНІ ДІЛКИ

Усі, хто вчасно вивчив зміни в ДОПНВ/ADR 2021, знають, що відповідно до спеціальних положень 375 глави 3.3 ДОПНВ/ADR небезпечний вантаж № ООН 3082 не підпадає під вимоги Угоди, якщо кількість речовини не перевищує 5 літрів на одиночну або внутрішню тару.

Звичайно так було не завжди, і в ДОПНВ/ADR 2013 і більш ранніх редакціях Угоди спеціального положення 375 у главі 3.3 не було. Цим і користуються спритні ділки, підсуваючи водіям давно застарілі положення.

ВОЗИТИ ІЗ СОБОЮ ДОПНВ/ADR?

У такі моменти жалкуєш, що на автомобільному транспорті немає вимоги возити із собою повний текст Угоди. У кабіні автомобіля звичайно ніде, та й нема для чого тримати цей двотомник, але такі випадки наводять на сумні думки. До речі кажучи, на морському й авіаційному транспорті подібні вимоги встановлено.

НЕЗНАННЯ АБО ЗЛОВЖИВАННЯ?

Можливо співробітники ДАІ не знають, що зараз надворі 2021 рік і попередня версія ДОПНВ/ADR, у якій немає посилання на спеціальне положення 375, не діє? Чи є такі дії співробітників прямим зловживанням службовим становищем або просто некомпетентністю співробітників – невідомо. У кожному разі знання ними чинних правил перевезення небезпечних вантажів або вміння користуватися ДОПНВ/ADR у цій ситуації явно було б незайвим.