11/11/2020

Неочищені цистерни з-під небезпечних вантажів – позачергово

На сьогодні в ДОПНВ/ADR прямо не вказується, що порожні, не очищені з-під залишків небезпечних речовин, цистерни допускаються до перевезення на тих же умовах, що й наповнені. У зв'язку із цим у водіїв виникають деякі питання до такого перевезення: чи установлені  ДОПНВ якісь особливі вимоги до неочищених цистерн, чи можуть транспортні засоби з неочищеними від небезпечних речовин цистернами проїжджати через прикордонні пункти пропуску позачергово або обганяти інші транспортні засоби з небезпечними вантажами під час перевезення по автодорогах?

Насамперед слід пам'ятати, що відповідно до положень розділу 1.2.1 ДОПНВ/ADR небезпечними вантажами є речовини й вироби, які не допускаються до перевезення згідно з ДОПНВ або допускаються до неї тільки з дотриманням зазначених у цій угоді умов.

На сьогодні в ДОПНВ/ADR докладно описано вимоги до перевезення небезпечних вантажів у цистернах, але ніде прямо не вказується, що порожні, не очищені з-під залишків небезпечних речовин, цистерни допускаються до перевезення на тих же самих умовах, що й наповнені.

Умови перевезення порожніх, не очищених від залишків небезпечних вантажів, цистерн описано в декількох розділах, пунктах і підпунктах ДОПНВ/ADR: 4.3.2.4  – вимоги щодо закриття порожніх неочищених цистерн, відсутності залишків небезпечних речовин на зовнішній поверхні цистерн і т.п.;  5.1.3 – вимоги щодо маркірування порожніх неочищених цистерн; 5.4.1.1.6 – спеціальні положення, що стосуються внесення необхідної інформації в транспортний документ під час перевезення порожніх цистерн, – і багатьох інших.

 У той же час положення, що звільняють перевезення окремих речовин і виробів від дотримання вимог угоди, наведено тільки в розділі 1.1.3, де фактично єдиним звільненням, яке стосується порожніх неочищених цистерн, є виняток, передбачений підпунктом 1.1.3.2 «з». Згідно із цим підпунктом звільняються від дотримання вимог ДОПНВ/ADR порожні посудини й цистерни з-під газів, що відносяться до груп А (задушливі гази) і О ( окиснювальні гази), якщо тиск газу в посудині або цистерні при температурі ° 20 С не перевищує 200 кПа (2 бар) і якщо газ не є скрапленим або охолодженим скрапленим газом.

Таким чином, у ДОПНВ/ADR міститься багато вимог до перевезення порожніх, не очищених з-під залишків небезпечних речовин, цистерн, і фактично відсутні положення, що звільняють такі цистерни від їх дотримання. Обумовлено це тим, що порожні цистерни з-під горючих газів і легкозаймистих речовин становлять підвищену небезпеку, тому що після падіння надлишкового тиску в них може утворюватися вибухонебезпечна суміш газу (пари) з повітрям. Під час пожежі такі цистерни прогріваються швидше й через підвищення тиску можлива їх розгерметизація або руйнування, що може призвести до вибуху.

Порожні цистерни з-під легкозаймистих рідин становлять підвищену небезпеку під час перевезення

Усе це означає, що неочищені цистерни (крім цистерн з-під стиснених задушливих і окиснювальних газів) є небезпечними вантажами й під час їх перевезення автомобільним транспортом необхідно дотримуватися всіх прописаних у ДОПНВ вимог. Що ж стосується їх проїзду позачергово або обгону, то транспортні засоби з такими цистернами не мають ніяких переваг перед іншими видами транспорту й при проїзді по дорогах загального користування повинні керуватися тільки Правилами дорожнього руху.