7/10/2020

Свідоцтво ADR

Перевірити Свідоцтво ADR за базою МВС

У Європейській угоді про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ/ADR) свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія називається Свідоцтвом ADR (карта АДР). Для одержання свідоцтва ДОПНВ про підготовку водія, а значить і права на керування транспортними засобами з небезпечними вантажами, маркірованими табличками оранжевого кольору, водій повинен пройти відповідний курс навчання й успішно скласти іспит на знання спеціальних вимог, встановлених до перевезення небезпечних вантажів.

Навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, вводилося в кілька етапів. Уперше це відбулося в 1981 році, і проходити навчання повинні були тільки водії автоцистерн. Формальним приводом для цього послужила аварія в Іспанії в 1978 році, коли через витік з автоцистерни скрапленого пропилену відбувся вибух з утворенням вогняної кулі з температурою більше 1000 градусів. Вибух створив воронку діаметром майже 20 метрів і глибиною 1,5 метри. У радіусі трьохсот метрів були знищені всі автомобілі й будинки, загинуло 217 людей, поранено 300, багато хто з них важко.

З 1991 року навчання стало обов'язковим для водіїв, що перевозять небезпечні вантажі в упаковках на транспортних засобах дозволеною максимальною масою більше 7,5 тонн. Підставою для введення цього навчання стала ще одна катастрофа, що сталася в Німеччині в 1987 році: тоді під час перевезення бензину й дизельного палива в автоцистерні в результаті вибуху загинуло 6 людей, поранено 38, повністю було зруйновано 12 багатоквартирних будинків.

З 1995 року навчання повинні проходити водії всіх транспортних засобів з небезпечними вантажами, максимальна дозволена маса яких більш 3,5 тонн.

В 1997 році були введені додаткові курси підготовки для водіїв транспортних засобів, що перевозять вибухові речовини й вироби класу 1 і радіоактивні матеріали класу 7.

Починаючи з 2007 року навчання проходять водії всіх транспортних засобів, незалежно від їх дозволеної максимальної маси, коли під час перевезення небезпечних вантажів потрібно відкривати таблички оранжевого кольору.

На сьогодні для одержання свідоцтва ДОПНВ усі водії повинні проходити підготовку за базовим курсом, і додатково, якщо буде потреба, за одним або декількома спеціалізованими курсами:

  • курсу з перевезення в цистернах; 
  • курсу з перевезення вибухових речовин і виробів;
  • курсу з перевезення радіоактивних матеріалів;
  • курсу перепідготовки.

Після навчання за базовим курсом водії допускаються до перевезення таких небезпечних вантажів:

  • в упаковках (включаючи контейнери середньої вантажопідйомності для масових вантажів і великогабаритну тару);
  • навалом (насипом);
  • у вбудованих цистернах або знімних цистернах місткістю не більше 1 м3;
  • у транспортних засобах-батареях загальною місткістю не більше 1 м3;
  • у контейнерах-цистернах, переносних цистернах або багатоелементних газових контейнерах індивідуальною місткістю не більше 3 м3.

У кожній країні-учасниці ДОПНВ призначається компетентний орган, який допускає навчальні центри до підготовки водіїв, затверджує курси навчання й організовує іспити.

Свідоцтво ADR, Карта ADR, Купити ADR

Термін дії свідоцтва ADR становить 5 років.

Після сумно відомої серії терактів 11 вересня 2001 року в ДОПНВ/ADR 2005 компетентні органи всіх країн-учасниць ДОПНВ/ADR зобов'язані вести обновлювані реєстри чинних свідоцтв про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі. Однак до цих реєстрів мають доступ тільки працівники компетентних органів, усім іншим доводиться задовольнятися лише зразками свідоцтв, розміщеними на сайті ЄЕК ООН. До речі кажучи, далеко не всі країни-учасниці ДОПНВ/ADR надають ці зразки для розміщення їх на зазначеному сайті.

В Україні зараз існує можливість перевірки чинності свідоцтв ДОПНВ про підготовку водія на сайті Головного сервісного центра МВС України

Записатися на курси АДР Ви можете за телефонами:

·         Курси ADR у Дніпрі + 38 (066) 276-61-91 Олексій Євгенович;

·         Курси ADR у Києві і +38 (099) 002-32-33 Ольга Володимирівна.

Курси АДР проводяться за адресами:

·          м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького (колишній пр. Карла Маркса), б.111, каб. 505 (район ринку «Озерця»).  

·          м. Київ, вул. Ушинського, 40, офіс № 305 (район Севастопольської площі).