11/09/2020

Перевезення самохідної дорожньо-будівельної техніки, що працює на бензині й дизельному паливі

Перевезення в кузовах автомобілів і на низькорамних напівпричепах самохідної дорожньо-будівельної техніки, що працює на бензині або дизельному паливі, із заправленими баками, часто викликає питання. Чи є така дорожньо-будівельна техніка небезпечним вантажем під час перевезення автомобільним транспортом? Чи повинні водії, що здійснюють таке перевезення, мати свідоцтво ДОПНВ? Чи потрібно маркірувати автотранспортні засоби табличками оранжевого кольору й/або великими знаками небезпеки?

Самохідна дорожньо-будівельна техніка під час її перевезення це вантаж ADR чи не тягар ADR?

Насамперед відзначимо, що згідно з підрозділом 1.1.3.3 ДОПНВ/ADR про винятки, пов'язані з перевезенням рідкого палива, положення ДОПНВ не застосовуються до перевезення палива, що міститься в паливних баках транспортного засобу, якщо воно призначене для забезпечення тяги або роботи будь-якого обладнання транспортного засобу, використовуваного або призначеного для використання під час перевезення.Паливо може перевозитися у вбудованих паливних баках, з'єднаних із двигуном транспортного засобу й/або допоміжним обладнанням, або в переносних паливних ємностях (наприклад, у каністрах). При цьому загальна місткість вбудованих паливних баків або переносних паливних ємностей не повинна перевищувати встановлених у цьому підрозділі об'ємів.

До 2017 року транспортні засоби, що перевозяться в якості вантажу, не згадувалися в Переліку небезпечних вантажів ДОПНВ/ADR, однак у зв'язку з появою нових видів палива для автомобілів і збільшенням їх різноманітності виникла необхідність у перегляді вимог до умов перевезення транспортних засобів із заправленими баками в якості вантажу. Тому в ДОПНВ/ADR 2017 такі транспортні засоби були включені прямо за найменуванням в Перелік небезпечних вантажів під номером ООН 3166 ЗАСІБ ТРАНСПОРТНИЙ, ЩО ПРАЦЮЄ НА ЛЕГКОЗАЙМИСТІЙ РІДИНІ.

У ДОПНВ/ADR 2019 ці вимоги були знову переглянуті й доповнені спеціальними положеннями 388 і 666 глави 3.3. Відповідно до спеціальних положень 388 позиції під № ООН 3166 застосовуються до транспортних засобів із двигуном внутрішнього згоряння, що працює на легкозаймистій рідині або займистому газі, і транспортним засобам, що працюють на паливних елементах, що містять легкозаймисту рідину або займистий газ.

На обладнання, що працює на акумуляторних батареях, і транспортні засоби, згадані в спеціальному положенні 388, коли вони перевозяться як вантаж, а небезпечні вантажі, що також утримуються в них, необхідні для їх функціонування або експлуатації їх обладнання, не поширюються які-небудь інші положення ДОПНВ, при дотриманні умов, зазначених у спеціальному положенні 666.

 У той же час спеціальне положення 666 ДОПНВ/ADR не містить вимог щодо маркірування транспортних засобів, віднесених до № ООН 3166, табличками оранжевого кольору й/або великими знаками небезпеки, а такожнаявності у водія Свідоцтва ДОПНВ. Це значить, що вони й не потрібні під час перевезення.