10/03/2020

Камінь спотикання, або чи є кам'яне вугілля небезпечним вантажем

Кам'яне вугілля – ще один вантаж, який викликає питання в перевізників. Чи є кам'яне вугілля небезпечним вантажем під час перевезення автомобільним транспортом? У Переліку небезпечних вантажів ДОПНВ кам'яне вугілля фігурує двічі під найменуванням вугілля рослинного або тваринного походження з номером ООН 1361. Здавалося б, усе ясно, і кам'яне вугілля є небезпечним вантажем, але це не завжди так. І от чому.

Вугілля в переліку небезпечних вантажів ДОПНВ/ADR

На класифікацію небезпечного вантажу дуже часто значно впливає стан або форма речовини. Наприклад, нікому в голову не прийде віднести до небезпечних вантажів вироби, виготовлені з алюмінію. Однак алюміній у вигляді порошку або пудри класифікується як небезпечний вантаж. Те ж саме стосується й вугілля. Кам'яне вугілля, яке зазвичай використовується в побутових цілях, найчастіше не відповідає критеріям класифікації, установленим для небезпечних вантажів. Критеріям класу 4.2 відповідає здрібнене вугілля, а також сажа. У той же час визначені марки кам'яного вугілля й коксу, що перевозиться в шматках, можуть відповідати критеріям класифікації, установленим для небезпечних вантажів класу 4.2, групи упакування III.

Оскільки це питання виникає досить часто, для того щоб не поширювати вимоги ДОПНВ на кам'яне вугілля, що перевозиться у шматках, у ДОПНВ 2017 року в главу 3.3 було включено спеціальне положення 665. Відповідно до цього спеціального положення не здрібнене до порошкоподібного стану кам'яне вугілля, кокс і антрацит, що відповідають класифікаційним критеріям класу 4.2, група упакування III, не підпадають під дію вимог ДОПНВ.

Слід також згадати, що в Міжнародному кодексі морського перевезення навалочних вантажів (IMSBC CODE) зазначено, що вугіллю (бітумному й антрациту), згідно з Міжнародним кодексом морського перевезення небезпечних вантажів (МКМПНВ), клас 4.2 не привласнюється, і воно є матеріалом небезпечним тільки під час перевезення навалом морським транспортом. Правда також зазначено, що вугілля в визначених випадках відноситься до групи А, тобто може мати небезпечні хімічні властивості, що може з'явитися причиною виникнення небезпечної ситуації на судні. 

Таким чином, немає ніяких підстав відносити кам'яне вугілля в шматках до небезпечних вантажів класу 4.2 під час його перевезення автомобільним транспортом.