25/02/2020

Небезпечні вантажі класу 1: у чому перевозити?

Який автомобіль вибрати для перевезення небезпечних вантажів класу 1?  Відповідь на це питання залежить від двох факторів: кількості вантажів, що перевозяться, і характеру перевезення. Згідно з Європейською угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ/ADR) – основним документом, який регулює перевезення небезпечних вантажів класу 1, – з цією метою можна використовувати чотири типи транспортних засобів.

Насамперед це спеціалізовані транспортні засоби EX/II і EX/III. Їх використовують, коли на перевезення повною мірою поширюються вимоги ДОПНВ. У цьому випадку транспортна одиниця з такими вантажами позначається табличками оранжевого кольору, а транспортні засоби, завантажені такими небезпечними вантажами, додатково — великими знаками небезпеки.

Спеціалізований транспортний засіб EX / III для перевезення вибухових речовин і виробів класу 1

Відповідність цих автомобілів установленим вимогам підтверджується свідоцтвом про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів. Обидва ці транспортні засоби можуть використовуватися для перевезення всіх небезпечних вантажів класу 1; різниця тільки в дозволеній максимальній кількості, яку на них можна перевозити. Наприклад, 16 тонн небезпечного вантажу UN 0082 ВИБУХОВОЇ РЕЧОВИНИ БРИЗАНТНОЇ, ТИП В, можна перевезти за один рейс транспортним засобом EX/III відповідної вантажопідйомності або за 16 рейсів транспортним засобом EX/II.

Наступний тип автомобілів –  вантажні транспортні засоби загального призначення. Їх допускається використовувати для перевезення двох категорій небезпечних вантажів класу 1:

  • небезпечних вантажів, упакованих в обмежених кількостях. Серед вантажів класу 1 небезпечними вантажами в обмежених кількостях (якщо виконано вимоги глави 3.4 ДОПНВ) можуть бути тільки 3 небезпечні вантажі з номерами UN 0012, UN 0014 і UN 0055;
  • небезпечних вантажів, що перевозяться відповідно до правила 1000 пунктів (кількість вантажу на транспортну одиницю не перевищує максимального значення, зазначеного для нього в підрозділі 1.1.3.6 ДОПНВ). Під час перевезення небезпечних вантажів класу 1 у таких кількостях транспортні одиниці не маркіруються табличками оранжевого кольору й великими знаками небезпеки.

Також вантажні транспортні засоби загального призначення можуть використовуватися для буксирування причепів (крім напівпричепів), які задовольняють вимогам, вказаним до транспортних засобів EX/II або EX/III, і завантажених небезпечними вантажами класу 1 у кількостях, що вимагають використання таких спеціалізованих транспортних засобів.  

І, нарешті, останній тип автомобілів – це, як не дивно, легкові автомобілі. Їх можна використовувати для перевезення небезпечних вантажів класу 1, коли вони впаковані для роздрібної торгівлі й призначені для особистого споживання, використання в побуті, для дозвілля або спорту. Приклад – перевезення феєрверкових виробів фізичною особою для їх використання під час свят в колі сім'ї й/або друзів. 

Отже, ми розглянули всі типи автомобілів, на яких згідно з ДОПНВ допускається перевезення небезпечних вантажів 1 класу. Якщо у вас все-таки виникнуть якісь труднощі з вибором транспортного засобу, задавайте питання на нашому сайті, і ми обов'язково відповімо на них.