23/06/2017

УВАГА! ФАЛЬШИВКИ!

Контролюючі органи, що здійснюють контроль за дорожнім перевезенням небезпечних вантажів, останнім часом стали все частіше фіксувати випадки масового виготовлення й використання фальшивих свідоцтв ДОПНВ про підготовку водія. Шахраї пропонують громадянам без виїзду на навчання й здачі іспиту в сервісні центри МВС одержати свідоцтво ДОПНВ на перевезення небезпечних вантажів.

Підроблене свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія

Хочемо попередити всіх, хто має намір скористатися цією незаконною послугою, що наслідки цих дій будуть дуже негативними. Насамперед, треба розуміти, що бланки свідоцтв ДОПНВ є документами строгої звітності. Кожний бланк ураховується в базі ДП «Національні інформаційні системи» України (НАІС), тому дуже легко встановити де, коли й ким видано свідоцтво.

Крім того, відповідно до пункту 1.10.1.6 Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ), компетентні органи країн-учасниць цієї угоди ведуть обновлювані реєстри всіх дійсних свідоцтв ДОПНВ про підготовку водія. Зразки свідоцтв ДОПНВ розміщено на сайті ЄЕК ООН.

Таким чином, фальшиве свідоцтво тільки створить вам масу проблем. Ви не зможете працевлаштуватися з таким документом, а якщо з якоїсь причини відділ кадрів підприємства не виявить підробку, то її обов'язково виявить співробітник контролюючих органів під час перевірки на дорозі, що набагато серйозніше. Ви не зможете продовжити перевезення небезпечного вантажу, оскільки транспортному засобу з небезпечним вантажем заборонено переміщатися по автодорогах без визначеного набору супровідних документів, одним з яких є свідоцтво ДОПНВ.

І найважливіше! Потрібно чітко розуміти, що ці дії можуть бути кваліфіковані як карний злочин. Згідно з пунктом 3 статті 358 КК України «Підробка документів, печаток, штампів і бланків, їх збут, використання підроблених документів», використання свідомо підробленого документа карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом строком до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. 

Настійно рекомендуємо Вам не порушувати правила, установлені для всіх, хто пов'язаний з перевезенням небезпечних вантажів і нагадуємо, що легальне свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія може одержати тільки той водій, який пройшов курс спеціального навчання й склав іспит у сервісному центрі МВС на знання спеціальних вимог, які повинні виконуватися під час перевезення небезпечних вантажів.

Свідоцтво ДОПНВ виготовляється й видається тільки компетентним органом (в Україні — Регіональним сервісним центром МВС України). На лицьовий бік свідоцтва, обов'язково за особистої присутності водія, наноситься фотографія власника і його особистий підпис. 

Запрошуємо всіх, хто хоче одержати дійсне свідоцтво ДОПНВ, пройти навчання на курсах спеціального навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі. Для цього потрібно просто зайти в розділ «Навчання» на нашому сайті і зареєструватися на курс