13/10/2014

Розроблено комп'ютерну програму «Вантаж ADR?»

У Лабораторії ADR розроблено програму «Вантаж ADR?». Ця програма потрібна кожному, хто перевозить або відвантажує упаковані небезпечні вантажі, а також тим, хто контролює такі перевезення.  

Скачати опис програми «Вантаж ADR?»(2 Мб)

 Для ознайомлення з можливостями програми Ви можете скачати демонстраційну версію програми «Вантаж ADR?»(250 Мб). У демонстраційному режимі програма працює по трьом позиціям переліку небезпечних вантажів. Після активації програми в ній доступний повний перелік небезпечних вантажів. 

Ви можете купити програму «Вантаж ADR?» в нашому магазині.

У Програмі Ви можете задати будь-яку кількість небезпечних вантажів, які будуть перевозитися на одній транспортній одиниці, і довідатися режим їх перевезення. Програма показує два режими перевезення:

  • режим «ADR» – режим, при якому до перевезення небезпечного вантажу застосовуються всі відповідні положення ДОПНВ;
  • режим «ADR-звільнений»– режим, при якому перевезення небезпечного вантажу звільняється від ряду вимог ДОПНВ.

Вимоги ДОПНВ/ADR

Режим перевезення

ADR

ADR-звільнений

Маркірування транспортної одиниці табличками оранжевого кольору

   

Наявність на транспортній одиницісвідоцтва ДОПНВ про підготовку водія, письмових інструкцій відповідно до ДОПНВі інших перевізних документів, приписаних положеннями розділу 8.1.2 ДОПНВ/ADR

   

Наявність на транспортній одиниці додаткових вогнегасників, передбачених в розділі 8.1.4 ДОПНВ/ADR

   

Наявність на транспортній одиниці ADR-комплекту з додатковим обладнанням, перелік якого визначено в розділі 8.1.5 ДОПНВ/ADR

   

Майже кожний дзвінок у Лабораторію ADR починається з питання: «А цей вантаж у такій кількості – це вантаж ADR?», «А чи повинен водій під час перевезення даної кількості небезпечного вантажу мати свідоцтво ДОПНВ?», «А яка кількість такого-то небезпечного вантажу можна перевозити без дозволу, свідоцтва про допуск транспортного засобу й т.п.?», «А чи потрібно транспортний засіб маркірувати табличками оранжевого кольору й укомплектовувати додатковим обладнанням, якщо він перевозить таку-то кількість небезпечного вантажу?», – і т.д. і т.п. Щоб зняти всі ці питання ми розробили програму «Вантаж ADR?».

Програма «Вантаж ADR?» ? це унікальна програма для визначення режиму перевезення небезпечних вантажів

Призначення програми «Вантаж ADR?»

Програма «Вантаж ADR?» дозволяє визначити, потрібно або не потрібно для перевезення будь-якої кількості небезпечних вантажів використовувати транспортний засіб, маркірований табличками оранжевого кольору, укомплектований відповідними додатковим обладнанням і вогнегасниками, а також дозволяє визначити необхідність відправлення в рейс для перевезення небезпечного вантажу, водія, що має свідоцтво ДОПНВ. 

Якщо більш точно, то програма «Вантаж ADR?» дозволяє визначити, чи поширюються на перевезення небезпечного вантажу звільнення (винятки), передбачені в підрозділах 1.1.3.4 і 1.1.3.6 ДОПНВ. Це звільнення, пов'язані з небезпечними вантажами в обмежених і звільнених кількостях, і звільнення, пов'язані з кількостями небезпечних вантажів, що перевозяться на одній транспортній одиниці. Програма не може застосовуватися до небезпечних вантажів, що перевозяться навалом/насипом і в цистернах, оскільки на їх перевезення не поширюються зазначені звільнення.

Програма аналізує спосіб упакування й кількості небезпечних вантажів, які будуть перевозитися на одній транспортній одиниці. Для зручності користування в програмі перелік небезпечних вантажів, включений у ДОПНВ/ADR 2013, розширено синонімами багатьох небезпечних вантажів. 

Програма є актуальною для перевезень небезпечних вантажів автомобільним транспортом:

  • у внутрішньому сполученні по території України;
  • у внутрішньому сполученні по території Російської Федерації, включаючи комерційні й не комерційні перевезення;
  • у міжнародному сполученні між країнами-учасницями ДОПНВ/ADR.

Інформація, що міститься в програмі, відповідає вимогам ДОПНВ/ADR 2013 і Правилам дорожнього перевезення небезпечних вантажів України, нормативним актам Російської Федерації. 

Переваги використання програми «Вантаж ADR?»

При використанні програми «Вантаж ADR?» Вам не доведеться шукати необхідні вантажі в ДОПНВ, визначати встановлені для кожного небезпечного вантажу максимальні кількості, проводити розрахунки для визначення того, поширюються або ні на перевезення небезпечних вантажів звільнення. Вам необхідно тільки буде задати спосіб упакування й, у визначених випадках, − кількість небезпечного вантажу. 

Для кого призначена програма «Вантаж ADR?»

Програма «Вантаж ADR?» буде корисна:

  • працівникам автопідприємств, які приймають запити на перевезення вантажів і формують по них заявки;
  • менеджерам автомобільних підприємств для організації перевезення небезпечних вантажів;
  • відправникам небезпечних вантажів при передачі таких вантажів до перевезення автомобільним транспортом;
  • працівникам компетентних органів при проведенні контролю перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом;
  • викладачам, що навчають персонал, зайнятий у перевезенні небезпечних вантажів автомобільним транспортом.