18/03/2012

Додаткові вимоги до транспортних засобів, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів по території Російської Федерації

Відповідно до вимог законодавства Російської Федерації до транспортних засобів, що здійснюють міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів по її території, застосовуються додаткові вимоги.

Ці вимоги стосуються:

  • обладнання транспортних засобів, що перевозять визначені небезпечні вантажі, проблисковими маячками жовтого або оранжевого кольору;
  • одержання спеціальних дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень небезпечних вантажів.

1. Додаткові вимоги, що стосуються обладнання транспортних засобів, що перевозять визначені небезпечні вантажі, проблисковими маячками жовтого або оранжевого кольору

Відповідно до пункту 2.2 наказу МВС Росії від 19 лютого 2007 р. № 167 «Про видачу дозволів на установку на транспортних засобах розпізнавальних знаків, пристроїв для подачі спеціальних звукових і світлових сигналів» (зі змінами) установка проблискового маячка жовтого або оранжевого кольори дозволяється на транспортних засобах, що перевозять великогабаритні вантажі, вибухові, легкозаймисті, радіоактивні речовини й отруйні речовини високого ступеня небезпеки.

Згідно з роз'ясненням Департаменту забезпечення безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, російські й іноземні автотранспортні засоби, що перевозять по території Російської Федерації небезпечні вантажі, повинні бути обладнані проблисковими маячками жовтого або оранжевого кольору під час перевезення таких небезпечних вантажів:

  • клас небезпеки 1;
  • клас небезпеки 7;
  • займисті гази, що віднесені відповідно до ДОПНВ до класу 2 й мають у класифікаційному коді літеру F;
  • легкозаймисті рідини, віднесені до класу 3;
  • легкозаймисті тверді речовини, віднесені відповідно до ДОПНВ до класів 4.1, 4.2 і 4.3;
  • органічні пероксиди (клас 5.2 відповідно до ДОПНВ);
  • рідкі або тверді речовини, здатність яких легко запалюватися є додатковим видом небезпеки (небезпечні вантажі, що маркіруються відповідно до ДОПНВ, крім основних знаків небезпеки, додатковими знаками небезпеки зразків №3 або № 4.1 (графа 5 таблиці 3.2 ДОПНВ);
  • отрутні (токсичні) речовини, віднесені відповідно до ДОПНВ до групи упакування I.

2. Спеціальні дозволи на здійснення міжнародних автомобільних перевезень небезпечних вантажів

Під час здійснення міжнародного перевезення небезпечних вантажів, зазначених у розділі 1.10.5 ДОПНВ, по території Російської Федерації на транспортній одиниці повинен бути Спеціальний дозвіл на здійснення міжнародних автомобільних перевезень небезпечних вантажів.

Спеціальні дозволи на здійснення міжнародних автомобільних перевезень небезпечних вантажів (далі – спеціальний дозвіл) видаються Федеральною службою з нагляду в сфері транспорту (Ространснаглядом).

Спеціальний дозвіл видається на одне або кілька ідентичних перевезень, а також на партію небезпечних вантажів, що перевозяться за заздалегідь визначеним маршрутом, на термін не більше 6 місяців.