9/02/2021

Ще раз про перевезення аміачної селітри

Аміачна селітра широко застосовується в сільському господарстві в якості добрива йнапередодні весни думаємо, що не буде зайвим ще раз освіжити в пам'яті основні вимоги до перевезення цієї речовини.

Аміачна селітра перевозиться в основному в упаковках – у мішках і біг-бегах. Останні, незважаючи на свій значний об'єм, під час перевезення теж уважаються упаковками. Доречі, їх об'єм при використанні для перевезення аміачної селітри може досягати 3-х кубічних метрів. Мішки й біг-беги повинні мати маркування знаками небезпеки й маркувальними знаками, що вказують номер ООН вантажу. На цих видах тари повинне бути кодування, що вказує на її відповідність вимогам ДОПНВ/ADR.

Аміачна селітра є небезпечним вантажем під час її перевезення

Для перевезення аміачної селітри в великих кількостях потрібні певні супровідні документи, маркування транспортного засобу й додаткове обладнання.

СУПРОВІДНІ ДОКУМЕНТИ ПІД ЧАС ПЕРЕВЕЗЕННЯ АМІАЧНОЇ СЕЛІТРИ

Які ж супровідні документи повинні бути на транспортній одиниці:

  • транспортний документ. У ньому крім відомостей про відправника, одержувача, кількості вантажу, а також опису упаковок, повинен бути зроблений запис «UN 1942, амонію нітрат, 5.1, III» (саме таке найменування зазначене в Переліку небезпечних вантажів ДОПНВ);
  • письмові інструкції;
  • свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія;
  • копія договору обов'язкового страхування на випадок настання негативних наслідків під час перевезення. Цей договір потрібен тільки під час перевезення по території України.

У той же час потрібно пам'ятати, що під час перевезення НЕ ПОТРІБНО:

  • свідоцтво про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів, оскільки для перевезення упаковок із аміачною селітрою не потрібно використовувати транспортні засоби EX/II, EX/III, FL, AT або MEMU;
  • погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечного вантажу. Незважаючи на катастрофічні наслідки вибуху в Бейруті, під час перевезення в упаковках аміачна селітра не відноситься до вантажів підвищеної небезпеки. На Україні погодження може знадобитися тількиу випадку її перевезення навалом/насипом ( без тари) і в цистернах у кількості більше 3000 кг. На територіях інших країн на цей вантаж можуть знадобитися додаткові дозволи.

МАРКІРУВАННЯ ТРАНСПОРТНОЇ ОДИНИЦІ

Двох табличок оранжевого кольору без зазначених на них номера небезпеки й номера ООН буде цілком достатньо. І неважливо, використовується склад транспортних засобів або одиночний транспортний засіб. Одна із цих табличок кріпиться попереду кабіни, а друга — позаду транспортної одиниці.

Необхідно також пам'ятати, що перевозити аміачну селітру в упаковках без табличок оранжевого кольору й свідоцтва ДОПНВ про підготовку водія можна тільки в кількості не більше 1000 кг (маса нетто) на транспортну одиницю.

Великі знаки небезпеки для маркірування транспортних засобів з аміачною селітрою використовувати не потрібно.

Маркірування транспортної одиниці під час перевезення аміачної селітри в упаковках

ВОГНЕГАСНИКИ

Вогнегасники є обов'язковим обладнанням під час перевезення небезпечних вантажів, тому вони звичайно ж повинні бути й на транспортній одиниці під час перевезення аміачної селітри. Їх кількість визначається, виходячи з максимальної дозволеної маси транспортної одиниці; якщо її максимальна дозволена маса перевищує 7,5 тонн, то під час перевезення необхідні два вогнегасники ОП-6.

Крім вогнегасників під час перевезення аміачної селітри (амонію нітрату) на транспортному засобі повинне бути таке ДОДАТКОВЕ ОБЛАДНАННЯ:

  • аварійні жилети для кожного члена екіпажу;
  • пара захисних рукавичок для кожного члена екіпажу;
  • переносні ліхтарі для кожного члена екіпажу;
  • засоби захисту очей для кожного члена екіпажу;
  • не менше ніж один противідкотний упор на кожний транспортний засіб, розмір якого повинен відповідати максимальній масі транспортного засобу й діаметру коліс;
  • два попереджувальні знаки з власною опорою (миготливі ліхтарі жовтого кольору з автономним живленням або знаки аварійної зупинки);
  • рідина для промивання очей.

А от лопати, ємності для залишків вантажу, що розсипався, і дренажний уловлювач під час перевезення аміачної селітри не потрібні. Швидше за все тому, що у будь-якому разі під час такого перевезення слід уникати змішування аміачної селітри з легкозаймистими або горючими речовинами.

Як бачимо, не так уже й багато правил і вимог. Постарайтеся їх запам'ятати, і тоді перевезення буде завжди вдалим, а головне – безпечним.