11/12/2020

Як перевозити кисень у балонах без свідоцтва ДОПНВ, АДР-комплекту й табличок оранжевого кольору

Кисень стиснений є небезпечним вантажем. Це ж стосується й криогенного кисню. Через це складається враження, що для перевезення кисню у всіх випадках потрібні спеціалізовані автомобілі, укомплектовані АДР-комплектами. А управляти такими автомобілями повинні тільки спеціально навчені водії, що мають свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія. Чи так це? Давайте розбиратися!

Насправді це далеко не так у багатьох випадках!

Режими перевезення кисню стисненого в балонах

Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів і ДОПНВ/ADR передбачають два режими перевезення кисню стисненого в балонах:

  • Перевезення з застосуванням спрощених вимог;
  • Перевезення, на яке повною мірою поширюютьсявимоги ДОПНВ/ADR і Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Перевезення кисню стисненого в балонах із застосуванням спрощених вимог

Перевезення кисню стисненого відповідно до правила 1000 пунктів ДОПНВ / ADR

Перевезення кисню стисненого в балонах із застосуванням спрощених вимог передбачена пунктом 1.1.3.6 ДОПНВ/ADR. Часто ці положення ДОПНВ/ADR називають правилом «1000 пунктів». 

Правило 1000 пунктів застосовується до перевезення кисню стисненого в балонах у кількості, що не перевищує 1000 л (номінальна місткість посудин по воді в літрах).

Під час перевезення кисню стисненого в балонах у кількості, що не перевищує 1000 л (номінальна місткість посудин по воді в літрах) на транспортну одиницю не потрібно:

  • водію транспортного засобу мати свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія й письмових інструкцій;
  • позначати транспортний засіб табличками оранжевого кольору;
  • укомплектовувати транспортний засіб ADR-комплектом і додатковими засобами пожежогасіння.

При цьому в обов'язковому порядку повинні виконуватися вимоги ДОПНВ/ADR, що стосуються:

  • транспортного документа і його оформлення (див. розділ 5.4.1 ДОПНВ/ADR);
  • маркірування балонів номером ООН (UN 1072), належним відвантажувальним найменуванням (кисень стиснений) і знаками небезпеки (знаки небезпеки № 2.2 і № 5.1);
  • розміщення й кріплення балонів, а також заборони на навантаження балонів з киснем в один транспортний засіб з вибуховими речовинами й виробами класу 1.

Крім того, під час перевезення кисню стисненого в балонах членами екіпажу транспортного засобу повинні виконуватися заборони на використання освітлювальних приладів з металевими поверхнями, здатними призводити до іскроутворення, а також заборони на куріння (включаючи електронні сигарети) і використання відкритого вогню.

Враховуючи вищесказане, для перевезення кисню стисненого в балонах у кількості, що не перевищує 1000 л (номінальна місткість посудин по воді в літрах) на транспортну одиницю, можуть використовуватися вантажні транспортні засоби загального призначення за умови вживання відповідних заходів з розміщення й кріплення балонів.

Перевезення кисню стисненого в балонах, на яке повністю поширюються вимоги ДОПНВ/ADR і Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів

Перевезення кисню стисненого з дотриманням всіх вимог ДОПНВ/ADR

Вимоги ДОПНВ/ADR і Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів повністю поширюються на перевезення кисню стисненого в балонах, якщо його кількість на транспортну одиницю перевищує 1000 л (номінальна місткість посудин по воді в літрах).

При цьому на додаток до вимог, які повинні виконуватися під час перевезення кисню стисненого в балонах без перевищення зазначеної максимальної кількості, потрібно позначати транспортний засіб табличками оранжевого кольору. Потрібно укомплектовувати транспортний засіб ADR-комплектом (противідкотними упорами, попереджувальними знаками, сигнальним жилетом, захисними рукавичками, переносним ліхтарем, захисними окулярами), а також додатковими вогнегасниками, залежно від максимальної дозволеної маси транспортного засобу.

Водій транспортного засобу, що перевозить кисень стиснений у балонах у кількості більше 1000 л (номінальна місткість посудин по воді в літрах) повинен, крім документів, перелічених у Правилах дорожнього руху, мати при собі свідоцтво ДОПНВ про підготовку водія й письмові інструкції. 

На підприємстві, що здійснює перевезення кисню стисненого в зазначених кількостях, повинен призначатися уповноважений з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів.

А як же погодження маршруту й свідоцтво про допущення транспортних засобів?

Слід окремо зазначити, що під час перевезення кисню стисненого в балонах у будь-якій кількості відповідно до положень ДОПНВ/ADR і Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів на транспортній одиниці не вимагається наявність свідоцтва про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів і погодження маршруту руху транспортних засобів під час перевезення небезпечних вантажів.