24/11/2020

Зміни в ПДР

У листопаді 2020 року набули чинності зміни в Правила дорожнього руху України. Метою їх прийняття було приведення їх положень у відповідність до міжнародних договорів в сфері дорожнього руху і його безпеки. Частина змін безпосередньо стосується регулювання руху транспортних засобів з небезпечними вантажами. При цьому не можна не помітити, що деякі зміни вступають у протиріччя з іншими національними нормами в цій сфері. У той же час положення ПДР, які давно потребують коректування, так і залишилися в колишній редакції.

Зміни в Правила дорожнього руху були внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 р. № 1105. З одного боку, їх прийняття привело положення ПДР у відповідність до міжнародних договорів в сфері дорожнього руху і його безпеки, а з іншого – частина змін, що безпосередньо стосується регулювання руху транспортних засобів з небезпечними вантажами, суперечить національним нормам у цій сфері. Пройдемося по пунктах.

1. Кінець погоджень дорожнього перевезення небезпечних вантажів?

Так, наприклад, у підпункт «г» пункту 2.1 ПДР внесені зміни про те, що перелік додаткових документів, які повинні бути у водія під час перевезення небезпечних вантажів, визначається Європейською угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ). Однак дуже часто додаткові перевізні документи визначаються й національним законодавством країн-учасниць ДОПНВ. Так, в Україні під час перевезення небезпечних вантажів, які відносяться до вантажів підвищеної небезпеки, на транспортному засобі повинне бути (або вже не повинне?) погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів, що ДОПНВ прямо не передбачено. В той же час угода передбачає установку маршрутів перевезення небезпечних вантажів. Не регламентуються ДОПНВ лише засоби, за допомогою яких повинні встановлюватися маршрути, – будуть це дорожні знаки або маршрутні листки, – це країни-учасниці ДОПНВ вирішують самостійно.

Оскільки законами України «Про перевезення небезпечних вантажів», «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт» прямо не передбачена наявність у водія погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів, виникає питання, як контролювати дотримання водієм погодженого маршруту.   

2. Таблички оранжевого кольору й великі знаки небезпеки повинні бути тільки в тих випадках, коли їх установка передбачена ДОПНВ!

Раніше пунктом 22.6 ПДР регламентувалося, що під час перевезення на транспортні засоби з небезпечними вантажами повинні бути встановлені інформаційні таблиці небезпечного вантажу й знаки небезпеки, що було абсолютне неправильно. ДОПНВ під час перевезення небезпечних вантажів далеко не у всіх випадках передбачає позначення транспортних засобів табличками оранжевого кольору й великими знаками небезпеки. У новій редакції ПДР ця невідповідність була врегульована: передбачене обов'язкове позначення транспортних засобів з небезпечними вантажами відповідними знаками тільки у випадках, установлених спеціальними правилами.

3. Прощавайте, інформаційні таблиці

Нарешті назви розпізнавальних знаків для позначення транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, було приведено у відповідність до положень ДОПНВ. Назви цих знаків часів СРСР «Інформаційна таблиця небезпечного вантажу» замінили європейським «Табличка оранжевого кольору».

Змінами введена й вірна назва ідентифікаційних номерів, які вказуються на табличках оранжевого кольору. Зразок таблички оранжевого кольору, наведений у ПДР, став універсальним: з нього прибрали ідентифікаційний номер небезпеки «33» і номер ООН «1203», передбачені ДОПНВ тільки для бензину.

Правильна маркування бензовоза табличками оранжевого кольору

4. Прощавайте, технічні умови

Із ПДР нарешті виключили технічні умови, якими визначалися правила перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом до набрання чинності Правилами дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджених наказом МВС від 26.07.2004 № 822.

Тепер тип, марка, місця установки вогнегасників, якими обладнуються транспортні засоби з розпізнавальним знаком «Табличка оранжевого кольору», визначаються спеціальними правилами.

5. Назви й визначення дорожніх знаків – відповідно до ДОПНВ

Мало хто помічав, що назви дорожніх знаків 3.12-3.14, 4.18.1-4.18.3 і їх визначення в ПДР були неправильними. Їх було виправлено, але лише частково, на жаль.

Дорожні знаки, які використовуються для регулювання руху транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі

Так, правильно були змінені назви й визначення дорожніх знаків 3.12–3.14:

3.12 – «Рух транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, заборонено». Забороняється рух транспортних засобів з розпізнавальним знаком «Табличка оранжевого кольору», що перевозять небезпечні вантажі.

3.13 – «Рух транспортних засобів, що перевозять вибухові й легкозаймисті вантажі, заборонено». Забороняється рух транспортних засобів з розпізнавальним знаком «Табличка оранжевого кольору», що перевозять вибухові й легкозаймисті вантажі.

3.14 – «Рух транспортних засобів, що перевозять речовини, що забруднюють воду, заборонено». Забороняється рух транспортних засобів з розпізнавальним знаком «Табличка оранжевого кольору», що перевозять небезпечні для водних ресурсів речовини.

Ці зміни дуже важливі, оскільки раніше, наприклад, дорожній знак 3.13 фактично забороняв рух усіх транспортних засобів, оскільки в кожного водія на транспортному засобі може бути потенційно небезпечний вантаж – аерозольний балончик, запальничка й т.п., – та й самі транспортні засоби включено в Перелік небезпечних вантажів. На це просто раніше закривали очі.

Що ж стосується дорожніх знаків 4.18.1–4.18.3, то їх визначення залишилися неправильними й виглядають у такий спосіб: показує дозволений напрямок руху транспортних засобів з розпізнавальними знаками «Знак небезпеки» і «Табличка оранжевого кольору».

Наказові дорожні знаки, що вказують дозволені напрямки руху транспортних засобів з небезпечними вантажами, позначених табличками оранжевого кольору

Що перешкодило авторам змін виключити слова «Знак небезпеки» з визначень дорожніх знаків 4.18.1–4.18.3, важко сказати.

6. Табличка до дорожніх знаків

Приведена у відповідність до міжнародних норм табличка, яка поширює дію окремих дорожніх знаків на транспортні засоби з небезпечними вантажами. Залишилося лише визначити, на які саме транспортні засоби з небезпечними вантажами поширює дію дорожніх знаків ця табличка. Можливо на транспортні засоби з розпізнавальним знаком «Табличка оранжевого кольору»?

Табличка, яка поширює дію окремих дорожніх знаків на транспортні засоби з небезпечними вантажами

Як видно із усього сказаного, питання й недоліки залишилися. Чекаємо відповідей і наступних редакцій ПДР.