12/04/2020

Перевозимо бензин і дизельне паливо

Як приватним особам, так і організаціям часто потрібно перевозити бензин і дизельне паливо. Загальновідомо, що бензин і дизельне паливо є небезпечними вантажами під час їх перевезення в автоцистернах, тому перевезення в цистерні бензину й/або дизельного палива повинно здійснюватися з дотриманням вимог Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ/ADR). 

Однак чи значить це, що на будь-яке перевезення бензину або дизельного палива будуть поширюватися повною мірою вимоги ДОПНВ/ADR? Звичайно, це не так.

Давайте розбиратися. 

Перевезення бензину й дизельного палива в паливних баках транспортних засобів 

ДОПНВ/ADR не обмежує максимальну кількість палива, яка міститься в паливних баках транспортних засобів. Замість цього вона обмежує максимальну місткість паливних баків, які можуть бути встановлені на транспортну одиницю. Їх максимальна місткість не повинна перевищувати 1 500 літрів. При цьому місткість бака причепа не повинна перевищувати 500 літрів. Це обмеження стосується абсолютно всіх транспортних засобів, будь то мотоцикли, легкові автомобілі, автобуси або вантажівки. Таким чином, якщо максимальна місткість паливних баків на транспортній одиниці не перевищує зазначених значень, то вимоги ДОПНВ/ADR до такого перевезення не будуть застосовуватися (див. підпункт 1.1.3.3 «a»). Якщо ж зазначена максимальна місткість паливних баків на транспортній одиниці перевищена, то вимоги ДОПНВ/ADR будуть порушені. 

Перевезення бензину і дизельного палива в паливних баках транспортних засобів

Перевезення бензину й дизельного палива в паливних баках транспортних засобів, що перевозяться у якості вантажу 

Транспортні засоби, що працюють на дизельному паливі або бензині, відносяться до номера ООН 3166. Раніше, до 2017 року, вимоги ДОПНВ/ADR на цей номер ООН не поширювалися. Однак через постійне збільшення видів палива й джерел енергії для приведення транспортних засобів у рух це питання було більш детально врегульовано. У ДОПНВ/ADR 2019 перевезення транспортних засобів у якості вантажу регулюється спеціальними положеннями 388 і 666 глави 3.3. Під транспортними засобами в Угоді маються на увазі самохідні пристрої, призначені для перевезення однієї й більше осіб або вантажів. При цьому у випадку перевезення транспортних засобів, що працюють на бензині або дизельному паливі, вимоги ДОПНВ/ADR не будуть поширюватися на перевезення, якщо всі крани між двигуном або обладнанням і паливним баком закрито. Мається на увазі швидше за все, що такими кранами є карбюратори, паливні насоси високого тиску й інші подібні пристрої. Без зазначеного крана теж можна перевозити транспортні засоби без дотримання вимог ДОПНВ/ADR, однак слід повністю злити рідке паливо з їх баків. Мотоцикли й інші подібні транспортні засоби, коли це необхідно, повинні вантажитися стійма й закріплюватися, щоб уникнути перекидання.

Примітним є те, що якщо транспортний засіб перевозиться в якості вантажу, то максимальна місткість паливних баків уже не обмежується значенням 1500 літрів.  Однак для застосування цих звільнень відносно причепів, що перевозяться у якості вантажу, загальна місткість їх паливних баків не повинна перевищувати 500 літрів (див. спеціальне положення 669 глави 3.3 ДОПНВ/ADR).

Перевезення бензину і дизельного палива в паливних баках транспортних засобів, що перевозяться у якості вантажу

Перевезення бензину й дизельного палива в переносних ємностях водієм, що здійснює транспортну операцію

Водієві, що здійснює транспортну операцію, згідно з підпунктом 1.1.3.3 «a» ДОПНВ/ADR дозволено перевозити паливо в переносних паливних ємностях, наприклад, каністрах (максимум 60 літрів) для дозаправлення транспортного засобу в рейсі. Однак сюди не включається паливо, що перевозиться в якості вантажу. Вантаж палива повинен перевозитися з дотриманням вимог ДОПНВ/ADR, тобто він повинен бути належним чином маркірований і описаний у транспортному документі. 

Перевезення бензину й дизельного палива в переносних ємностях приватною особою або для приватної особи

Повне звільнення від необхідності дотримання вимог ДОПНВ/ADR передбачене у випадку, коли перевезення бензину й дизельного палива здійснюється приватною особою в обмеженому об'ємі для власного / побутового споживання або особистого використання, для занять спортом / дозвілля й т.п. Загальна кількість не повинна перевищувати 60 літрів на одну посудину й 240 літрів на одну транспортну одиницю.

На додаток до кількості легкозаймистих рідин в 240 літрів у посудинах багаторазового використання підпунктом 1.1.3.3 «a» ДОПНВ/ADR допускається перевезення палива в переносних ємностях у кількості не більше 60 літрів, призначеного для заправлення транспортного засобу під час перевезення. Витік умісту в нормальних умовах перевезення повинно бути виключено шляхом використання відповідних затворів на тарі й кріплення вантажу.

Слід використовувати ємності, призначені виробником для цих цілей, які забезпечують надійне зберігання палива під час перевезення. Не допускається використовувати для таких перевезень «єврокуби», великогабаритну тару й/або цистерни.

Перевезення бензину й дизельного палива для виконання робіт на об'єкті

Від дотримання положень ДОПНВ/ADR підпунктом 1.1.3.1 «c» повністю звільнено певні перевезення небезпечних вантажів, здійснювані підприємством на додаток до їх основної діяльності. Це може стосуватися, наприклад:

  • палива, яке везуть із собою в переносній ємності для пального, необхідного підприємству для використання своєї техніки на будівельному майданчику;
  • палива, що перевозиться на транспортному засобі працівника, для заправлення газонокосарки при виконанні косовиці трави;
  • палива для заправлення робочих інструментів, яке везуть із собою й т.п.

Під час таких перевезень також обмежується максимальна кількість палива, що перевозиться. Його кількість повинна бути не більше 450 літрів на одиницю тари й не більше 1000 пунктів на транспортну одиницю. 1000 пунктів становить для бензину 333 літра, для дизельного палива 1000 літрів. Під час сумісного перевезення зазначених видів палива кількість пунктів розраховується в такий спосіб: кількість бензину * 3 + кількість дизельного палива.

У той же час перевезення, що здійснюються для внутрішнього або зовнішнього розподілення / постачання підприємства, не підпадають під винятки, передбачені підпунктом 1.1.3.1 «c» ДОПНВ/ADR. Наприклад, працівник ЖЕКу, що везе із собою паливо в каністрі для заправлення моторолера по дорозі до місця виконання робіт, здійснює таке перевезення на додаток до своєї основної діяльності, а будівельне підприємство, що перевозить паливо в «єврокубі» для заправлення будівельних машин на об'єкті, здійснює перевезення в рамках своєї основної діяльності. Внутрішнім постачанням також буде вважатися постачання палива лісопереробного підприємства для техніки, яка зайнята у вирубці лісів, і перевезення палива з одного виробничого об'єкта підприємства на іншій, проміжні поставки на нафтобази або автозаправні станції. У всіх цих випадках на перевезення не будуть поширюватися звільнення, передбачені підпунктом 1.1.3.1 «c» ДОПНВ/ADR.

Перевезення бензину й дизельного палива з метою порятунку людей

Підпунктом 1.1.3.1 «e» ДОПНВ/ADR від дотримання його вимог звільнено термінові перевезення бензину й дизельного палива, що здійснюються з метою порятунку людей або захисту довкілля, за умови, що вжито всіх заходів для забезпечення повної безпеки таких перевезень.

Перевезення бензину й дизельного палива аварійними службами

Вищевказані обмеження на перевезення бензину й дизельного палива в паливних баках транспортних засобів і переносних паливних ємностях не застосовуються до транспортних засобів, що експлуатуються аварійними службами. Ці вимоги описано в підпунктах 1.1.3.1 «d» і 1.1.3.3 «a» ДОПНВ/ADR.

Пам’ятайте, установка проблискового маячка оранжевого кольору на транспортному засобі, не робить Вас аварійними службами!