15/10/2018

Щорічний звіт про діяльність підприємства, пов'язану з перевезенням небезпечних вантажів

У нових Правилах дорожнього перевезення небезпечних вантажів збереглися вимоги до складання й надання компетентним органам щорічного звіту про діяльність підприємства, пов'язану з перевезенням небезпечних вантажів. Слід зазначити, що подібні вимоги були і в старій редакції Правил, однак багато підприємств не приділяють цій вимозі необхідної уваги. А даремно.

Ця вимога заснована на тому, що відповідно до підрозділів 1.8.3.3 європейських угод ДОПНВ, МПНВ і ВОПНВ консультант із питань безпеки перевезень небезпечних вантажів (уповноважений) зобов'язаний складати щорічний звіт для адміністрації його підприємства або, якщо буде потреба, для місцевих органів влади з питань діяльності даного підприємства, пов'язаної з перевезенням небезпечних вантажів.

Щорічний звіт про діяльність підприємства, пов'язану з перевезенням небезпечних вантажів

Такий звіт повинен складатися консультантом (уповноваженим) з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів протягом шести місяців по закінченню звітного року. Тому цей звіт часто називають щорічним звітом. Звіт повинен зберігатися на підприємстві не менше п'яти років. 

Кому потрібен щорічний звіт про перевезення небезпечних вантажів

Звіт потрібен, насамперед, керівникові підприємства, оскільки правильно складений звіт дозволяє йому оцінити загальну ситуацію з дотриманням на підприємстві вимог, установлених до перевезення небезпечних вантажів. 

Це можливо, оскільки до звіту повинен додаватися перелік контрольних процедур, проведених консультантом за звітний рік, із вказівкою дати перевірки, відомостей про перевірених осіб і операції.

Також звіт потрібен компетентним органам, оскільки без проведення на підприємстві перевірки вони можуть переконатися, що на підприємстві вживаються заходи щодо забезпечення виконання вимог правил перевезення небезпечних вантажів.

Що повинен містити звіт про перевезення небезпечних вантажів

Європейська угода про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (далі — ДОПНВ) хоч і передбачає складання консультантом (уповноваженим) щорічного звіту про діяльність підприємства, пов'язану з перевезенням небезпечних вантажів, але не встановлює вимог до нього. У зв'язку із цим вимоги до щорічного звіту включено в національне законодавство багатьох країн-учасниць ДОПНВ, у тому числі й в Україні.

Щорічний звіт, який складається консультантом, повинен містити:

  • перелік небезпечних вантажів, які відправляються, перевозяться або приймаються, з розбивкою по класах;
  • кількість небезпечних вантажів, розділених на чотири категорії: до 5 т; від 5 до 50 т; від 50 до 1000 т; більше 1000 т;
  • кількість і аналіз аварій, для яких було складено звіт про події під час перевезення небезпечних вантажів;
  • інші відомості, необхідні для аналізу й оцінки стану безпеки перевезення небезпечних вантажів;
  • відомості про перевезення вантажів підвищеної небезпеки, перелік яких наведено в розділі 1.10.3 ДОПНВ, якщо підприємство брало участь у перевезенні таких вантажів.

Загальна кількість небезпечних вантажів, зазначена у звіті, повинна включати також отримані небезпечні вантажі.

Не забудьте додати до звіту:

  1. Копію свідоцтва про підготовку уповноваженого з питань безпеки перевезення небезпечних вантажів.
  2. Інформацію про підготовку учасників перевезення небезпечних вантажів і навчання заходам безпеки.
  3. Відомості про контроль і нагляд на підприємстві.
  4. Інформацію про кількість і вид подій, про які складався звіт відповідно до зразка Звіту про події під час перевезення небезпечних вантажів розділу 1.8.5 ДОПНВ/МПНВ.

У якій формі складається звіт про перевезення небезпечних вантажів

ДОПНВ також не містить вимог до форми щорічного звіту. Форма звіту також не включена й у національне законодавство України, оскільки остаточний перелік усіх необхідних відомостей,  необхідних для аналізу й оцінки стану безпеки перевезення небезпечних вантажів на підприємстві, визначається уповноваженим з питань безпеки. 

Існує ряд шаблонів, які можна використовувати при підготовці звіту: