23/10/2016

Чотири інформаційні таблиці небезпечного вантажу й три знаки небезпеки поза законом

Купуйте таблички АДР оранжевого кольору та отримайте консультацію експертів безкоштовно

У Правила дорожнього руху постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2016 № 641внесено зміни в частині розміщення табличок оранжевого кольору й інформаційних табло на транспортних засобах. Відповідно до нових положень Правил дорожнього руху розміщення інформаційних таблиць небезпечного вантажу й знаків небезпеки визначається Європейською угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

Нагадаємо основні способи маркірування транспортних засобів з небезпечними вантажами, передбачені ДОПНВ. Наведені варіанти маркірування не є вичерпними.

1. Маркірування транспортних засобів під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках (крім небезпечних вантажів класів 1 і 7)

Маркування транспортних засобів під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках

Транспортні одиниці під час перевезення небезпечних вантажів (крім вантажів класів 1 і 7) в упаковках маркіруються двома табличками оранжевого кольору. Одна табличка оранжевого кольору кріпиться попереду транспортної одиниці, інша — позаду (див. п. 5.3.2.1.1 ДОПНВ). Ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН на табличках не вказуються. 

Табличками оранжевого кольору не позначаються транспортні одиниці з небезпечними вантажами, на перевезення яких поширюються звільнення, передбачені в підрозділі 1.1.3 ДОПНВ.

2. Маркірування транспортних засобів під час перевезення небезпечних вантажів класу 1 (вибухові речовини й вироби) в упаковках

Маркування транспортних засобів під час перевезення небезпечних вантажів класу 1

Транспортний засіб під час перевезення небезпечних вантажів класу 1 в упаковках маркірується двома табличками оранжевого кольору. Одна табличка оранжевого кольору кріпиться попереду транспортної одиниці, інша — позаду (див. п. 5.3.2.1.1 ДОПНВ). Ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН на табличках не вказуються. 

Крім того, транспортні засоби, завантажені упаковками з небезпечними вантажами класу 1, маркіруються інформаційними табло (великими знаками небезпеки), які кріпляться на бічних сторонах і позаду кожного транспортного засобу (див. п. 5.3.1.5.1 ДОПНВ). До транспортних засобів, що перевозять речовини й вироби різних підкласів класу 1, кріпляться тільки інформаційні табло, що відповідають найнебезпечнішому підкласу, у наступному порядку: 1.1 — найнебезпечніший; 1.5, 1.2, 1.3, 1.6, 1.4 — найменш небезпечний (див. п. 5.3.1.1.2 ДОПНВ).

Табличками оранжевого кольору й інформаційними табло не позначаються транспортні одиниці з вибуховими речовинами й виробами, на перевезення яких поширюються звільнення, передбачені в підрозділі 1.1.3 ДОПНВ. Зокрема, не позначаються транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі, яким призначено класифікаційний код 1.4S, яка б кількість цих вантажів не перевозилася.

3. Маркірування автоцистерн під час перевезення одного небезпечного вантажу

Маркування автоцистерн при перевезенні одного небезпечного вантажу

Під час перевезення в автоцистерні тільки одного небезпечного вантажу оптимальним є спосіб маркірування, при якому попереду й позаду транспортної одиниці кріпиться по одній табличці оранжевого кольору (див. п. 5.3.2.1.1 ДОПНВ). На них повинен вказуватися ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН вантажу, що перевозиться (див. п. 5.3.2.1.6 ДОПНВ).

 Для вказівки на види небезпеки вантажу, що перевозиться, автоцистерни маркіруються інформаційними табло (великими знаками небезпеки), які кріпляться до бічних сторін і позаду автоцистерни (див. п. 5.3.1.4.1 ДОПНВ).

Якщо речовина, що перевозиться в автоцистерні, є небезпечною для довкілля, то поруч із інформаційним табло кріпиться маркувальний знак небезпечної для довкілля речовини (див. п. 5.3.6.1 ДОПНВ).

 4. Маркірування автоцистерн під час перевезення одночасно декількох нафтових палив класу 3

Маркування автоцистерн при перевезенні одночасно декількох нафтових палив класу 3

Автоцистерни для перевезення рідких нафтових палив класу 3 маркіруються трьома інформаційними табло (великими знаками небезпеки), які відповідають зразку знака небезпеки № 3. Інформаційні табло кріпляться до бічних сторін і позаду автоцистерни (див. п. 5.3.1.4.1 ДОПНВ). Поруч із інформаційними табло кріпляться маркувальні знаки небезпечної для довкілля речовини (див. п. 5.3.6.1 ДОПНВ).

Якщо в автоцистерні одночасно перевозиться кілька рідких нафтових палив класу 3 (№ ООН 1202, 1203, 1223 або авіаційне паливо з номером ООН 1268 або 1863) і не перевозиться  ніяких інших речовин, то достатньо попереду й позаду транспортної одиниці прикріпити таблички оранжевого кольору з вказаними на них ідентифікаційним номером небезпеки і номером ООН, які встановлено для найнебезпечнішої з речовин, що перевозятьсяу цьому випадку, — для речовини з найнижчою температурою спалаху (див. п. 5.3.2.1.1 і п. 5.3.2.1.3 ДОПНВ).

Слід ураховувати, що якщо в цистерні перевозиться тільки один нафтопродукт або залишки тільки одного нафтопродукту, то на табличках, прикріплених попереду й позаду транспортної одиниці, повинні вказуватися ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН, вказані для нього в Переліку небезпечних вантажів. Тому найбільш оптимально для маркірування автоцистерн для перевезення бензину й дизельного палива використовувати таблички оранжевого кольору  зі змінними цифрами бензин/дизельне паливо.

Табличка оранжевого кольору для бензину і дизельного палива зі змінними цифрами

5. Маркірування автоцистерн під час перевезення декількох небезпечних вантажів

Маркування автоцистерн для перевезення декількох небезпечних вантажів

Транспортні одиниці з однією або декількома вбудованими цистернами, у яких перевозяться небезпечні вантажі, маркіруються двома табличками оранжевого кольору. Одна табличка кріпиться попереду транспортної одиниці, інша — позаду (див. п. 5.3.2.1.1 ДОПНВ). Ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН на табличках не вказуються. 

Крім того, до бічних сторін цистерни (відсіку цистерни) кріпляться добре видимі й розміщені паралельно поздовжньої осі транспортного засобу додаткові таблички оранжевого кольору. На них вказуються ідентифікаційний номер небезпеки й номер ООН для кожного небезпечного вантажу, що перевозиться в цистерні або відсіку цистерни (див. п. 5.3.2.1.2 ДОПНВ).

 Для вказівки на види небезпеки вантажу що перевозиться, автоцистерни маркіруються інформаційними табло (великими знаками небезпеки) (див. п. 5.3.1.4.1 ДОПНВ). Інформаційні табло кріпляться до бічних сторін і позаду автоцистерни. Коли в автоцистерні з декількома відсіками перевозиться більше одного небезпечного вантажу, відповідні інформаційні табло повинні розміщатися на бічних сторонах автоцистерни в місцях розташування відповідних відсіків. Позаду автоцистерни розміщаються інформаційні табло кожного зразка, нанесеного на бічних сторонах. Однак у тому випадку, якщо для всіх відсіків потрібні одні й ті самі інформаційні табло, вони повинні бути розміщені по одному на кожній бічній стороні й позаду транспортного засобу.

Якщо в автоцистерні перевозиться речовина, небезпечна для довкілля, поруч із відповідним інформаційним табло кріпиться маркувальний знак небезпечної для довкілля речовини (див. п. 5.3.6.1 ДОПНВ).

Чотири інформаційні таблиці небезпечного вантажу й три знаки небезпеки поза законом

Чотири інформаційні таблиці небезпечного вантажу та три знака небезпеки поза законом

У ДОПНВ не передбачений фактично ні для одного зі способів перевезення небезпечних вантажів варіант маркірування транспортних засобів чотирма інформаційними таблицями небезпечного вантажу з вказаними на них ідентифікаційним номером небезпеки і номером ООН і трьома знаками небезпеки, які були передбачені  раніше Правилами дорожнього руху. Більше того, використання такого маркірування під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках буде порушенням вимог ДОПНВ і Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Купуйте таблички АДР оранжевого кольору та отримайте консультацію експертів безкоштовно