16/09/2014

Комплектуємо транспортний засіб вогнегасниками для міжнародного перевезення небезпечного вантажу

Якщо на транспортному засобі перевозиться хоч одна упаковка з небезпечним вантажем, маркірована знаком небезпеки, то слід звернути увагу на засоби пожежогасіння, якими укомплектовано транспортний засіб. Серйозно про комплектацію транспортного засобу додатковими засобами пожежогасіння (вогнегасниками) слід замислюватися, якщо транспортний засіб під час перевезення небезпечного вантажу повинен буде маркіруватися табличками оранжевого кольору.

У тих випадках, коли на транспортному засобі перевозяться небезпечні вантажі, не маркіровані знаками небезпеки (наприклад, небезпечні вантажі в обмежених кількостях), ДОПНВ не встановлює додаткових вимог як до комплектації транспортних засобів вогнегасниками,  так і до самих вогнегасників.

Зазвичай для комплектації транспортних засобів використовуються порошкові вогнегасники (ОП).

Норми оснащення транспортних засобів з небезпечними вантажами вогнегасниками визначено в розділі 8.1.4 ДОПНВ. Відповідно до цих норм установлюється мінімальна кількість вогнегасників на транспортну одиницю, а також мінімальна загальна кількість вогнегасної речовини у всіх вогнегасниках залежно від дозволеної максимальної маси транспортної одиниці:

 

Дозволена максимальна маса транспортної одиниці, т

Мінімальна кількість вогнегасників, шт.

Мінімальна місткість вогнегасника, кг

Мінімальна загальна маса вогнегасної речовини  у всіх вогнегасниках, кг

Приклад комплектації транспортної одиниці вогнегасниками

Будь-яка *

1

2

2

Один вогнегасник ОП-2

Не більше 3,5

2

2

4

Два вогнегасники ОП-2

Більше 3.5,
але не більше 7.5

 

2

 

2

 

8

Один вогнегасник ОП-2 і один вогнегасник  ОП-6

Більше 7.5

2

2

12

Два вогнегасники ОП-6

* — застосовується за умови, що транспортна одиниця під час перевезення упаковок із небезпечним вантажем, маркірованих знаками небезпеки, не повинна позначатися табличками оранжевого кольору, тобто коли кількість небезпечного вантажу на транспортній одиниці не перевищує максимального значення, зазначеного для нього в підрозділі 1.1.3.6 ДОПНВ.

Транспортна одиниця — автотранспортний засіб, до якого не причеплений причіп, або автотранспортний засіб і зчеплений з ним причіп. Тобто поняття "Транспортна одиниця" охоплює як одиночний транспортний засіб, так і автопоїзд (два з'єднані для перевезення небезпечного вантажу транспортні засоби).

Перед відправленням транспортного засобу в рейс, у ході якого будуть перевозитися небезпечні вантажі, необхідно переконатися в тому, що транспортний засіб укомплектовано достатньою кількістю вогнегасників, а також провести огляд кожного вогнегасника згідно з наступним переліком (рис. 1):

1.      Переконатися в тому, що на вогнегаснику зазначені вид вогнегасника залежно від зарядженої вогнегасної речовини й номінальна маса зарядженої вогнегасної речовини, виражена в кілограмах, а також зазначено класи пожеж, для гасіння яких призначений вогнегасник. Вогнегасник повинен бути придатний для гасіння пожеж класів  A, B і C. Ця інформація вказується в позначенні вогнегасника. Крім того,  класи пожеж повинні бути вказані у вигляді піктограм.

2.      Переконатися в тому, що на блокувальний фіксатор вогнегасника накладена пломба, що виключає можливість застосування вогнегасника без руйнування системи його пломбування.

3.      Переконатися в тому, що на вогнегаснику є позначення стандарту, якому відповідає вогнегасник, і знак відповідності стандарту.  Слід звернути увагу на те, що в пункті 8.1.2.4 ДОПНВ зазначено, що вогнегасники повинні відповідати вимогам стандарту EN 3 «Переносні вогнегасники», частина 7 (EN 3-7:2004 + A1:2007). Тому, якщо транспортний засіб буде здійснювати міжнародне перевезення небезпечного вантажу або комерційне перевезення небезпечного вантажу по території Російської Федерації, то на вогнегаснику повинен бути знак відповідності вогнегасника європейському стандарту, а не національному нормативному або технічному документу (ДЕРЖСТАНДАРТ, ДСТУ, ТУ і т.п.).

4.      Переконатися в тому, що вогнегасник має маркування із вказівкою дати (місяць, рік) наступної періодичної перевірки або закінчення терміну придатності, залежно від конкретного випадку.

Також слід переконатися в тому, що вогнегасники будуть зберігатися під час перевезення небезпечного вантажу на транспортній одиниці так, щоб у будь-який час бути легко доступними для екіпажу транспортного засобу й захищеними від впливу погодних умов, щоб уникнути зниження їх експлуатаційної надійності. Зазвичай вогнегасники на транспортних засобах, що перевозять небезпечні вантажі, встановлюються в спеціальних ящиках.

Вогнегасник для транспортного засобу, що перевозить небезпечний вантаж

Рис. 1. При проведенні огляду вогнегасника на відповідність вимогам ДОПНВ зверніть увагу на:
 1 – тип вогнегасної речовини; 2 – наявність і стані пломби; 3 – наявність знака відповідності євростандарту; 4 – наявність дати (місяць, рік) наступної періодичної перевірки або закінчення терміну придатності