25/07/2012

Максимальний об’єм паливних баків

ДОПНВ обмежує максимальний обєм паливних баків транспортних одиниць. Якщо місткість паливних баків транспортних засобів перевищує вказані в ДОПНВ максимальні значення, то ці паливні баки вважаються небезпечним вантажем. При цьому об’єм палива в паливних баках не має ніякого значення.

Місткість паливних баків обмежена підпунктом 1.1.3.3 а) ДОПНВ. Згідно з вимогами цього пункту загальна місткість вбудованих паливних баків не повинна перевищувати 1500 літрів на одну транспортну одиницю, а місткість бака, установленого на причепі, не повинна перевищувати 500 літрів. При цьому ураховуються місткість як паливних баків, безпосередньо з'єднаних із двигуном транспортного засобу, так і паливних баків, з'єднаних з допоміжним обладнанням.

Примітка. Транспортна одиниця – склад, що складається з автотранспортного засобу й зчепленого з ним причепа, або тільки автотранспортний засіб, до якого не причеплено причіп.

Заводи-виробники транспортних засобів найчастіше не встановлюють такі великі баки.

На практиці бувають випадки, коли автомобіль-тягач із паливним баком об’ємом 1500 л буксирує напівпричіп-рефрижератор з баком об’ємом 200 л. У цьому випадку загальна місткість паливних баків, установлених на транспортній одиниці, становить 1700 л і баки з рідким паливом розглядаються у якості небезпечного вантажу.

Під час перевезення небезпечних вантажів повинні виконуватися вимоги ДОПНВ. Однак у розглянутому випадку виконати вимоги ДОПНВ навряд чи вдасться. При контролі на дорозі можливі дві оцінки.

1. Якщо ємність одного з паливних баків перевищує 1000 л, то перевезення може бути розцінено як перевезення небезпечного вантажу у вбудованій цистерні. Отже:

У цьому випадку контролюючі органи можуть заборонити подальший рух транспортного засобу.

2. Може бути розцінено, що вимоги ДОПНВ не поширюються на паливо, що міститься в паливному баку місткістю 1500 л. Тоді тільки паливо в паливному баку рефрижератора ємністю 200 л буде розглядатися як випадок перевезення небезпечного вантажу в тарі, що не пройшла випробування й не допущена до перевезення небезпечних вантажів. Таке перевезення повинне здійснюватися з виконанням вимог підрозділу 1.1.3.6 ДОПНВ.

У цьому випадку контролюючі органи також можуть заборонити подальший рух транспортного засобу.

 У такий спосіб перевезення будь-якого вантажу на такій транспортній одиниці і її рух по дорогах загального користування постійно буде пов’язано з ризиком накладення штрафу. Звертайте увагу на об’єм паливних баків під час покупки транспортних засобів.