4/03/2012

Перевезення бензину й дизельного палива в упаковках

Бензин моторний і дизельне паливо згідно із Законом України «Про перевезення небезпечних вантажів» є небезпечними вантажами й згідно з Переліком небезпечних вантажів їм привласнені відповідно номери ООН 1203 і 1202. При цьому бензин характеризується середнім ступенем небезпеки під час перевезення, а дизельне паливо – низьким.

Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів (далі – Правила) і Європейська угода про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (далі – ДОПНВ) передбачають ряд звільнень пов'язаних з перевезенням даних небезпечних вантажів.

Вимоги Правил і ДОПНВ не поширюються на паливо, що міститься в паливних баках транспортного засобу, що здійснює транспортну операцію, і призначене для забезпечення тяги або для функціонування будь-якого обладнання транспортного засобу.

Також без дотримання вимог Правил і ДОПНВ бензин і дизельне паливо можуть перевозитися в переносних паливних ємностях у кількості не більше 60 літрів на одну транспортну одиницю. При цьому на перевезення цих упаковок не поширюється жодна з вимог Правил і ДОПНВ.

Які вимоги повинні бути виконані, якщо кількість бензину або дизельного палива в каністрах перевищує 60 л?

Якщо кількість бензину й дизельного палива під час перевезення перевищує 60 л, це ще не означає, що потрібно одержувати погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів Державтоінспекції. Однак ряд вимог у цьому випадку потрібно виконати:

  • для перевезення повинна використовуватися тара, допущена до перевезення небезпечних вантажів;
  • на кожну упаковку повинні бути нанесені № ООН, яким передують літери «ООН» або «UN», і знак небезпеки № 3;
  • упаковки повинні бути закріплені в транспортному засобі таким чином, щоб виключався будь-який значний їх зсув під час перевезення;
  • не допускається перевозити в транспортному засобі, завантаженому бензином або дизельним паливом, упаковки з небезпечними вантажами, маркіровані оранжевими знаками небезпеки (знаки небезпеки № 1, 1.4 (крім знака небезпеки № 1.4, на якому зазначена літера «S»), 1.5 і 1.6);
  • під час перевезення (якщо тільки вантаж не є особистим майном власника транспортного засобу) повинен бути транспортний документ, у якому, крім інших обов'язкових відомостей, для бензину й дизельного палива повинен бути зазначений відповідний запис:

UN 1203, Бензин моторний, II, 3
  UN 1202, Паливо дизельне, III, 3.

Перевозка бензина в канистрах

У якому випадку під час перевезення бензину й дизельного палива в упаковках обов'язково повинно бути погодження маршруту Державтоінспекції МВС України?

Пунктом 1.7 Правил передбачені спрощені вимоги до перевезення небезпечних вантажів у кількостях, що не перевищують максимальних загальних кількостей, зазначених у додатку 1 до Правил:

  • для бензину моторного – 333 л (номінальна місткість посудини в літрах);
  • для дизельного палива – 1000 л (номінальна місткість посудини в літрах).

При визначенні максимальних кількостей не враховуються небезпечні вантажі, звільнені від дії правил іншими звільненнями, наприклад бензин і дизельне паливо в переносних ємностях у кількості не більше 60 л.

Враховуючи вищевикладене, під час перевезення бензину моторного (у кількості не більше 333 л) і дизельного палива (у кількості не більше 1000 л), не потрібно:

  • мати на транспортній одиниці погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечного вантажу, ДОПНВ-свідоцтва про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, і свідоцтво про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів;
  • позначати транспортний засіб інформаційними таблицями небезпечного вантажу й знаками-табло небезпеки;
  • укомплектовувати транспортний засіб додатковим обладнанням і засобами пожежогасіння, крім одного вогнегасника, ємністю не менше 2 кг сухого порошку.

Таким чином, без одержання погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів з Державтоінспекцією МВС України можна перевозити:

  • бензину моторного 333 л плюс 60 л у переносних ємностях.
  • дизельного палива 1000 л плюс 60 л у переносних ємностях.

Як бути під час сумісного перевезенні бензину й дизельного палива в одному транспортному засобі?

У цьому випадку, щоб визначити, чи не перевищені під час перевезення максимальні значення, зазначені для бензину й дизельного палива в додатку 1 до Правил, необхідно провести такі прості розрахунки: кількість бензину в літрах помножити на 3 і додати кількість дизельного палива в літрах. Якщо при цьому отримане число не перевищує 1000, то погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів не потрібно. При проведенні розрахунків не враховуються 60 літрів бензину або дизельного палива, що перебувають у переносних паливних ємностях (якщо такі перевозяться на транспортному засобі).

Приклад.

На транспортній одиниці перевозиться:

  • одна 200-літрова бочка з бензином моторним (200 л);
  • дві 200-літрові бочки з дизельним паливом (400 л);
  • три 20-літрові каністри з бензином моторним (60 л).

Необхідно визначити, чи потрібно одержувати на таке перевезення погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечних вантажів у ДАІ МВС України.

Розв'язок.

200 * 3 + 400 = 1000

60 літрів бензину, що перевозяться в каністрах, при проведенні розрахунків не враховуємо.

Висновок. Оскількиотримане значення не перевищує 1000, під час перевезення бензину й дизельного палива в зазначених кількостях немає необхідності одержувати погодження маршруту дорожнього перевезення небезпечного вантажу в ДАІ МВС України. Однак слід зазначити, що якщо додати хоча б одну каністру бензину або дизельного палива, таке погодження вже буде необхідним.