2/02/2012

Чи є пляшки з алкогольними напоями небезпечним вантажем під час їх перевезення автомобільним транспортом?

I . Визначимо можливі види небезпеки даного вантажу

  1. Легкозаймистість рідин: алкогольні напої є водним розчином етилового спирту.
  2. Небезпека високого тиску (тільки для газованих алкогольних напоїв): газовані алкогольні напої містять розчинений під тиском вуглекислий газ.

Таким чином, алкогольні напої можуть відноситися до:

  • класу 2 Гази; і/або
  • класу 3 Легкозаймисті рідини.

II . Розглянемо загальні звільнення, які можуть застосовуватися до алкогольних напоїв під час їх перевезення автомобільним транспортом

Згідно з підрозділом 1.1.3.2 ДОПНВ положення ДОПНВ не застосовуються до перевезення газів, що містяться в харчових продуктах або напоях. Отже, алкогольні напої не відносяться до класу 2.

III . Проведемо ідентифікацію вантажу

Для ідентифікації небезпечного вантажу можна скористатися:

а) переліком зведених позицій для класу 3, наведеному в підрозділі 2.2.3.3 ДОПНВ;

б) таблицею В: Алфавітний покажчик речовин і виробів ДОПНВ;

в) таблицею А: Перелік небезпечних вантажів. За наявності тільки друкованої версії ДОПНВ використовувати не рекомендується через великі витрати часу.

Визначаємо: алкогольні напої залежно від вмісту спирту можуть відноситися до таких позицій Переліку небезпечних вантажів:

  • № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 70% спирту за об’ємом;
  • № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 24%, але не більше 70% спирту за об’ємом.

IV . Розглянемо спеціальні положення, які застосовуються до алкогольних напоїв під час їх перевезення автомобільним транспортом

Для позиції Переліку небезпечних вантажів № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 24%, але не більше 70% спирту за об’ємом, застосовуються спеціальні положення 144, 145 і 247, зазначені для даної позиції переліку в стовпчику 6 таблиці А глави 3.2 ДОПНВ.

Спеціальні положення 144 і 145 відповідно до положень пункту 1.1.3.4.1 ДОПНВ звільняють перевезення алкогольних напоїв від дотримання вимог ДОПНВ у таких випадках:

144

Водний розчин, що містить не більше 24% спирту за об’ємом, не підпадає під дію вимог ДОПНВ.

145

Алкогольні напої, віднесені до групи упакування III, у випадку їх перевезення в посудинах місткістю 250 л або менше, не підпадають під дію вимог ДОПНВ.

V . Розглянемо звільнення, пов'язані з небезпечними вантажами, упакованими в обмежених кількостях, що стосуються алкогольних напоїв

Оскільки алкогольні напої, що містять більше 24%, але не більше 70% спирту за об’ємом, під час їх перевезення у пляшках звільнено від дотримання вимог ДОПНВ, їх у цьому пункті розглядати не будемо.

Для позиції переліку небезпечних вантажів № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 70% спирту за об’ємом, у стовпчику 7а таблиці А глави 3.2 ДОПНВ зазначена максимальна кількість на внутрішню тару 5 л. При цьому максимальна маса брутто комбінованої тари не повинна перевищувати 30 кг. Максимальна маса брутто лотків, на які поміщена внутрішня тара, обгорнена в термоусадочний матеріал або плівку, що розтягується, не повинна перевищувати 30 кг.

ПРИМІТКА. У випадку однорідних сумішей класу 3, що містять воду, зазначені в таблиці 1 кількості стосуються тільки речовини класу 3, що міститься в цих сумішах.

Висновок

Незважаючи на те, що алкогольні напої, що містять більше 24% спирту за об’ємом, є небезпечними вантажами, у більшості випадків їх звільнено від дотримання вимог ДОПНВ.

Однак у випадку перевезення небезпечного вантажу № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 70% спирту за об’ємом, необхідно у всіх випадках перевіряти, чи не перевищено максимальну масу брутто, установлену ДОПНВ для небезпечних вантажів в обмежених кількостях.