15/02/2012

Як повинні маркіруватися транспортні одиниці під час перевезення технічних газів у балонах

Останнім часом виникає багато питань про те, як відповідно до вимог ДОПНВ (на території України – Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів) повинні маркіруватися транспортні одиниці, що перевозять технічні гази в балонах (кисень аргон, азот та ін). Це особливо актуально, коли на одній транспортній одиниці перевозиться одночасно кілька різних газів.

Технічні гази, згідно з ДОПНВ відносяться до небезпечних вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом.

Пунктом 5.3.2.1.1 ДОПНВ (12.1 Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів) установлено, що транспортні одиниці, що перевозять небезпечні вантажі в упаковках (у тому числі й балонах), повинні мати дві розміщені у вертикальній площині інформаційні таблиці небезпечного вантажу. Інформаційні таблиці повинні бути оранжевого кольору зі світловідбивною поверхнею. Основа таблиць – 400 мм, ширина – 300 мм і чорна окантовка шириною 15 мм. Якщо площа поверхні або конструкція транспортного засобу не дозволяють закріпити інформаційні таблиці таких розмірів, то їх довжина може бути зменшена до 300 мм, ширина – до 120 мм, а ширина чорної окантовки – до 10 мм. Одна із цих таблиць повинна закріплюватися попереду транспортної одиниці, а друга – позаду, при цьому обидві – перпендикулярно до поздовжньої осі транспортної одиниці. На інформаційних таблицях небезпечного вантажу, якими позначаються транспортні одиниці під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках, ідентифікаційні номери небезпеки й номери ООН не вказуються.

Информационная таблица опасного груза для маркировки транспортных средств, перевозящих кислород

Пунктом 5.3.2.1.8 ДОПНВ (12.17 Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів) регламентовано, що таблички оранжевого кольору, які не відносяться до вантажів, що перевозяться, або їх залишків, необхідно зняти або закрити.

Також, згідно з вимогами зазначених нормативних документів транспортні засоби, що перевозять технічні гази в балонах, не повинні позначатися знаками-табло небезпеки, оскільки знаки небезпеки вже нанесено на балони.

Слід нагадати, що відповідно до вимог пунктів 5.2.1.1 і 5.2.2.1.1 ДОПНВ (пунктів 3.1 і 3.7 Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів) на кожний балон повинен наноситися номер ООН, який відповідає його вмісту, і знаки небезпеки, зазначені для газу, що міститься в балоні, у Переліку небезпечних вантажів, наведеному в таблиці А глави 3.2 додатка А ДОПНВ.

Приклад маркірування транспортного засобу під час перевезення газів у балонах показано на рис. 2.

Маркировка транспортного средства при перевозке газов в баллонах

Рис. 2. Приклад маркірування транспортного засобу під час перевезення газів у балонах