12/01/2012

До якого класу небезпеки відноситься бітум нафтовий?

У цьому випадку спочатку потрібно усвідомити дві речі:

  1. Назва «Бітум нафтовий» (далі – бітум) не характеризує однозначно фізико-хімічні й небезпечні властивості речовини, як наприклад ацетон, етанол та ін. Це підтверджується тим, що мені вдалося знайти опис близько 5 сортів бітумів.
  2. Усі небезпечні речовини (для автомобільного транспорту) перелічено в Переліку небезпечних вантажів (таблиця А глави 3.2 додатка А ДОПНВ). При цьому для кожної позиції Переліку в главі 2.2 ДОПНВ чітко визначено критерії, яким повинна відповідати речовина, що відноситься до даної позиції. Виключенням є позиції, до яких речовини відносилися за наявним досвідом, а не шляхом проведення випробувань, наприклад № ООН 1230 Метанол.

Тепер розвіємо оману, за якою в деяких країнах або областях усі бітуми відносять до класу 3.

У Переліку небезпечних вантажів є 6 позицій з № ООН 1999 ГУДРОНИ РІДКІ. Кожна із цих позицій має опис, який дозволяє більш точно визначити, до якого вантажу відноситься та або інша позиція (табл. 1).

Оскільки тиск насичених пар приводиться в описі винятково для визначення вимог до цистерн ми не будемо його враховувати надалі в цій темі й у такий спосіб зменшимо число розглянутих позицій до 3.

                                                                                                                                                                                                                                           Таблиця 1

Відомості для ідентифікації бітумів

 № ООН

Найменування й опис

Група упакування

Фізико-хімічні властивості речовини

Примітка

1999

ГУДРОНИ РІДКІ, включаючи дорожній асфальт і масла, бітум і розведені нафтопродукти

II

Речовина є рідкою, має температуру кипіння вище 35 °С и температуру спалаху нижче 23 °С

 

1999

ГУДРОНИ РІДКІ, включаючи дорожній асфальт і масла, бітум і розведені нафтопродукти

III

Речовина є рідкою, має температуру кипіння вище 35 °С и температуру спалаху 23 °С або вище, але не вище 60 °С

 

1999

ГУДРОНИ РІДКІ, включаючи дорожній асфальт і масла, бітум і розведені нафтопродукти (що мають температуру спалаху нижче 23 °С і в’язкі)

III

Речовина є в'язкою, має температуру спалаху нижче 23 °С. Для віднесення речовини до групи упакування III необхідно додатково визначити в'язкість речовини за методом, вказаним у пункті 2.2.3.1.4 ДОПНВ

 Для віднесення речовини до групи упакування III необхідно додатково визначити в'язкість речовини за методом, вказаним у пункті 2.2.3.1.4 ДОПНВ

Враховуючи вищевикладене, можна зробити узагальнення, що «звичайний бітум» буде відноситися до даних позицій Переліку небезпечних вантажів тільки в тому випадку, якщо його буде розведено легкозаймистими рідинами й при цьому ця суміш буде рідкою або в'язкою й мати температуру спалаху не більше 60 °С.

Бітуми, гудрони й т.п., які мають температуру спалаху вище 60 °С ні за яких умов до даних позицій Переліку небезпечних вантажів відноситися не можуть.

ПРИМІТКА. Під «звичайним бітумом» у цьому випадку я розумію бітум, який продається в мішках і є твердим у звичайних умовах перевезення.

За яких умов «звичайний бітум» все-таки буде небезпечним вантажем? Таких випадків теж 2:

  1. Якщо бітум буде пред'являтися до перевезення в нагрітому стані (рідкому) при температурі, що дорівнює його температурі спалаху або перевищує її. Наприклад, бітум, що має температуру спалаху 80 °С, перевозиться при температурі 90 °С. У цьому випадку бітум буде відноситися до № ООН 3256 і повинен передаватися до перевезення як небезпечний вантаж № ООН 3256 РІДИНА ПРИ ПІДВИЩЕНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ ЛЕГКОЗАЙМИСТА, Н.З.К. (Бітум).
  2. Якщо бітум перевозиться або пред'являється до перевезення в рідкому стані при температурі не нижче 100 °С і – якщо він має температуру спалаху – нижче температури, при якій він перевозиться. Наприклад бітум, що має температуру спалаху 180 °С, перевозиться при температурі 100 °С. У цьому випадку бітум буде відноситися до № ООН 3257 і повинен передаватися до перевезення як небезпечний вантаж № ООН 3257 РІДИНА ПРИ ПІДВИЩЕНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ, Н.З.К. (Бітум). При цьому транспортний засіб повинен позначатися маркувальним знаком для речовин, що перевозяться при підвищеній температурі:

Маркировка автоцистерны при перевозке битума