4/07/2020

Перевезення парфумерії: відкривати або не відкривати таблички оранжевого кольору

У цій статті докладно відповімо на запитання, чи потрібно відкривати таблички оранжевого кольору під час перевезення парфумерії. На перший погляд усе просто, але якщо розбиратися із самого початку, то для відповіді буде потрібно врахувати велику кількість інформації, починаючи від місткості внутрішньої тари, способу упакування й закінчуючи групою упакування небезпечного вантажу й загальною масою брутто вантажу парфумерних продуктів. 

Насамперед розберемося, як приймати рішення щодо необхідності позначення транспортної одиниці табличками оранжевого кольору та/або маркувальними знаками, коли парфумерна продукція упакована в обмежених кількостях. 

Перевезення парфумерних продуктів, упакованих в обмежених кількостях

У Переліку небезпечних вантажів ДОПНВ/ADR парфумерні продукти прямо згадуються під номером ООН 1266 (клас 3 «Легкозаймистий рідини»). Однак це не означає, що до цього номера ООН відносяться всі парфумерні продукти. Індустрію краси не оминули високі технології й для виготовлення широкої лінійки парфумерії використовується все більша кількість хімічних складових, а, отже, постійно зростають обсяги перевезень різних небезпечних вантажів. Практика показує, що під час перевезення парфумерна продукція може відноситися до номерів ООН 1479, 1950 (класифікаційні коди 5C, 5CO, 5F, 5FC, 5O), 2923, 2984, 3088, 3099, 3215, 3228, 3230, 3263 і 3264 та інших.

До перевезення, при якому всі парфумерні продукти упаковано в обмежених кількостях, застосовуються менш жорсткі вимоги.

Упаковки з небезпечними вантажами в обмежених кількостях сформовані в транспортні пакети та марковані відповідно до ДОПНВ / ADR

Якщо є доступ до вантажу перед або в процесі завантаження, то слід ознайомитися з його маркуванням, що вказує на наявність небезпечних вантажів.

Небезпечні вантажі, упаковані в обмежених кількостях, легко розпізнати по відсутності на них знаків небезпеки й маркувальних знаків, що вказують номер ООН вантажу. Упаковки й транспортні пакети (у випадку, якщо не видно маркування упаковок) з такими небезпечними вантажами маркіруються знаком у вигляді ромба із зафарбованими верхнім і нижнім кутами.

Маркувальний знак, яким відповідно до ДОПНВ / ADR маркуються небезпечні вантажі в обмежених кількостях

У супровідних документах на небезпечні вантажі в обмежених кількостях часто не вказується інформація, як для небезпечних вантажів, маркірованих знаками небезпеки, тобто про небезпечний вантаж в обмежених кількостях не робиться такий запис: «UN 1266, ПАРФУМЕРНІ ПРОДУКТИ, 3, II, (D/E)». А якщо його все-таки зробили, то поруч із ним зазвичай ідуть літери «LQ» або «LTD QTY» — скорочення від Limited Quatities (обмежені кількості). 

На те, що передані до перевезення небезпечні вантажі упаковано в обмежених кількостях, можуть також указувати слова й цифри «Chapter 3.4». Такий запис може робитися для позначення того, що до перевезення передається небезпечний вантаж відповідно до глави 3.4 ДОПНВ/ADR, у якій йдеться про небезпечні вантажі в обмежених кількостях. 

Яка б кількість небезпечних вантажів в обмежених кількостях не перевозилася на транспортній одиниці, вона не маркірується табличками оранжевого кольору.  Однак до транспортних одиниць максимальною дозволеною масою більше 12 тонн попереду й позаду повинні бути прикріплені маркувальні знаки для небезпечних вантажів в обмежених кількостях, якщо кількість таких вантажів перевищує 8 тонн.

Маркування транспортного засобу при перевезенні парфумерії, упакованої в обмежених кількостях, відповідно до ДОПНВ / ADR

Відправник небезпечного вантажу в обмежених кількостях відповідно до положень ДОПНВ/ADR зобов'язаний передати перевізникові у вигляді, що відслідковується, інформацію про масу брутто таких вантажів, переданих до перевезення. Тому поруч із літерами «LQ», «LTD QTY», словами «Limited Quatities» або «Chapter 3.4» часто вказується маса брутто небезпечних вантажів в обмежених кількостях.

Тепер розглянемо випадок, коли партія парфумерної продукції включає упаковки, маркіровані знаками небезпеки.

Перевезення парфумерних продуктів, маркірованих знаками небезпеки

Така ситуація у випадку з парфумерією менш імовірна, ніж розглянута вище, але виключати її повністю не варто.

Упаковки з небезпечними вантажами сформовані в транспортні пакети та марковані відповідно до ДОПНВ / ADR

У першу чергу слід зазначити, що під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках, знаки небезпеки на упаковках і табличках оранжевого кольору є взаємозалежними. Це означає, що якщо на упаковках немає знаків небезпеки (виключення – небезпечні вантажі з номерами ООН 2211 і 3314), то транспортна одиниця під час їх перевезення ні за яких умов не маркірується табличками оранжевого кольору. І навпаки, якщо до транспортної одиниці прикріплено таблички оранжевого кольору, значить у ній обов'язково перевозяться упаковки, маркіровані знаками небезпеки (виключення – небезпечні вантажі з номерами ООН 2211 і 3314).

«Правило 1000 пунктів»

При передачі до перевезення парфумерних продуктів в упаковках, маркірованих знаками небезпеки, у транспортному документі робиться такий запис:

«UN 1266, ПАРФУМЕРНІ ПРОДУКТИ, 3, II, (D/E)» 

Щоб прийняти рішення, відкривати або не відкривати таблички оранжевого кольору, не обов'язково мати доступ до вантажу, достатньо інформації, зазначеної в транспортному документі.

Під час перевезення небезпечних вантажів в упаковках таблички оранжевого кольору обов'язково треба кріпити попереду й позаду транспортної одиниці, якщо на перевезення не поширюється «правило 1000 пунктів» (винятки, пов'язані з кількостями, що перевозяться в одній транспортній одиниці). 

ДОПНВ/ADR вимагає в обов'язковому порядку вказувати в транспортному документі інформацію про те, що на перевезення небезпечного вантажу поширюється зазначене правило. Це робиться шляхом зазначення загальної кількості й розрахованого значення небезпечних вантажів для кожної транспортної категорії відповідно до «правила 1000 пунктів». 

Отже, якщо кількість небезпечного вантажу відповідно до «правила 1000 пунктів» зазначено, то таблички відкривати не потрібно, а якщо не зазначено — значить попереду й позаду транспортної одиниці треба прикріпити таблички оранжевого кольору.

Маркування транспортного засобу при перевезенні парфумерії, коли на перевезення в повній мірі поширюються вимоги ДОПНВ / ADR

До речі, такі таблички оранжевого кольору для перевезення небезпечних вантажів ви можете купити в інтернет-магазині ADR.

«Можна» або «Повинні»

Чи є порушенням, якщо на перевезення небезпечного вантажу поширюється «правило 1000 пунктів», а водій все-таки відкрив таблички оранжевого кольору?

Відповідно до ДОПНВ/ADR, якщо на перевезення небезпечного вантажу поширюється «правило 1000 пунктів», то небезпечний вантаж МОЖНА перевозити в упаковках в одній транспортній одиниці без застосування положень розділу 5.3 ДОПНВ/ADR, другий розділ якого й вимагає маркірування транспортних одиниць табличками оранжевого кольору.

Таким чином, перевезення навіть однієї упаковки парфумерії, маркірованої знаками небезпеки, на транспортній одиниці, попереду й позаду якої відкрито таблички оранжевого кольору, не повинно розглядатися контролюючими органами як порушення. 

Перевезення парфумерних продуктів, маркірованих знаками небезпеки, а також упакованих в обмежених кількостях

Коли в партії вантажу є як упаковки з небезпечними вантажами в обмежених кількостях, так і упаковки, маркіровані знаками небезпеки, то умови їх перевезення повинні визначатися послідовно.

Упаковки з небезпечними вантажами, включаючи небезпечні вантажі в обмежених кількостях, сформовані в транспортні пакети та марковані відповідно до ДОПНВ / ADR

Якщо ми визначаємо, чи поширюється на перевезення «правило 1000 пунктів», то ми не враховуємо упаковки, маркіровані знаками у вигляді ромбів із зафарбованими кутами. А упаковки, маркіровані знаками небезпеки для автомобільного транспорту, не можуть бути небезпечними вантажами, упакованими в обмежених кількостях. 

Із цієї причини окремо визначається маса брутто небезпечних вантажів, упакованих в обмежених кількостях. Якщо маса брутто таких вантажів перевищує 8 тонн, то потрібно прикріпити попереду й позаду транспортної одиниці маркувальні знаки у вигляді ромбів із зафарбованими верхнім і нижнім кутами. А якщо небезпечних вантажів в обмежених кількостях менше 8 тонн, то ці знаки можна й не кріпити.

Окремо визначається й застосування «правила 1000 пунктів». Якщо кількість небезпечних вантажів, маркірованих знаками небезпеки, перевищує 1000 пунктів (у цьому випадку кількість пунктів у транспортному документі не вказується), то потрібно прикріпити попереду й позаду транспортної одиниці таблички оранжевого кольору. А якщо в транспортному документі зазначено загальну кількість вантажу не більше 1000 пунктів, то таблички можна не кріпити.

Таким чином, може виникнути ситуація, коли потрібно прикріпити попереду й позаду транспортної одиниці як маркувальні знаки для небезпечних вантажів в обмежених кількостях, так і таблички оранжевого кольору, але ДОПНВ/ADR допускається в цьому випадку прикріплювати тільки таблички оранжевого кольору.

Маркування транспортного засобу при перевезенні змішаної партії парфумерії відповідно до ДОПНВ / ADR